O smrti někdejšího vizionáře, který byl mnohými odborníky přirovnáván ke Stevu Jobsovi (†56), informoval jeho syn Leonard. Po Tramielovi zůstaly další dvě dospělé děti a manželka.

Přežil Osvětim

Tramiel se narodil jako Jacek Trzmiel v polské Lodži židovské rodině. Po německé invazi v roce 1939 byl i s rodinou transportován do židovského ghetta ve městě, kde nastoupil nucené práce. Když nacisté rozhodli o likvidaci ghett, Tramiel byl přepraven do koncentračního tábora v Osvětimi, kde ho vyšetřoval sám nechvalně proslulý doktor Josef Mengele. Ten rozhodl o jeho dalších nucených pracích. Tramielův otec zemřel oficiálně na tyfus, Jack se však vždy domníval, že byl popraven v plynové komoře.

Commodore 64 - nejslavnější výrobek Tramielovy kariéry
Autor: profimedia.cz

Začátky u psacích strojů

Na konci 40. let minulého století Tramielova rodina emigrovala do Spojených států. Sám Jack začínal svou kariéru jako taxikář. Později pracoval jako údržbář psacích strojů americké armády. Tam s nimi získal první zkušenosti a později vyvážel psací stroje z tehdejšího Československa do USA. O několik let později založil vlastní továrnu na psací stroje Commodore International, nakonec se zaměřil na kalkulačky a společnost přestěhoval do proslulé kolébky počítačů Silicon Valley.

Levný počítač pro každého

Commodore International patřila mezi první společnosti, které začaly nabízet osobní počítače za cenu nižší než 1000 dolarů. V roce 1982 pak firma uvedla na trh populární Commodore 64, který se stal nejprodávanějším modelem osmibitových počítačů. Podle odhadů se ho prodalo 17 až 25 milionů kusů po celém světě. „Měl zásadní podíl na tom, že se počítače dostaly do rukou milionů mladých lidí, do rukou rodin s napjatým rozpočtem, lidí s nižšími příjmy,“ uvedl spisovatel Brian Bagnall, který je autorem knihy o historii Commodoru. „Miliony mladých lidí, kteří se naučili programovat na Commodoru 64, měly nakonec velký vliv na rozvoj počítačového průmyslu,“ dodal.

Odchod k Atari

Akcionáři Commodoru v roce 1984 donutili Tramiela k nucenému odchodu z firmy. Podnikatel však na počítače nezanevřel a začal pracovat pro neméně známou firmu Atari. Ta se dokonce pod jeho vedením stala významnou konkurencí Commodoru. Na konci osmdesátých let Tramiel předal vedení společnosti svému synovi Samuelovi. V roce 1995 však utrpěl infarkt, a tak se Jack Tramiel vrátil ke svému povolání. O rok později však Atari prodal.