Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Velký vánoční test videoher pro handheld PSP

/
  • Blesk.cz pro vás na Vánoce zrecenzoval nejnovější hry pro PlayStation Portable
    24. prosince 2011 ● 11:29

    Konzole PlayStation nejsou jen tři generace dobře známých stolních mašinek. Do herní rodiny od Sony patří i handheld PSP (PlayStation Portable), malá přenosná konzole. S ní můžete hrát videohry jak v pohodlí svého domova, tak na cestách nebo kamkoliv jinam zamíříte. Hry jsou uloženy na speciálních malých discích UMD, takže je můžete mít vždy u sebe. Blesk.cz v časech vánočních nezahálel, nepřejídal se cukrovím a zahrál si nejnovější tituly pro PSP. Jaké byste si měli přát pod stromeček a které raději nikoliv?

  • 1.

    The Mystery Team

    Každé prostředí je nutné prozkoumat a nafotit důkazy
    Autor: Sony

    Pokud máte rádi záhady a ještě více jejich řešení, zaměřte své zraky na The Mystery Team, detektivní hru určenou mladším hráčům. V týmu pomáhajícímu novinám The Mystery Gazzete musíte odhalit nejrůznější záhady rozeseté po celém světě. Podíváte se do skutečných lokací jako Vídně, Andalusie nebo Los Altos. V každém prostředí se budete pohybovat po mapě, kde si zvolíte místa k bližšímu prozkoumání. V nich budete hledat důkazy a stopy. Vše si budete fotit a snímky poté podrobovat důkladné analýze. Vyslýchat budete nejrůznější postavy, mohou být totiž svědky i pachateli. Vše poznáte z výslechu a jejich reakcí na důkazy. Tým vyšetřovatelů tvoří plukovník Green, válečný veterán a expert na fotografie, Anabel, jež dokáže poznat, když někdo lže a jen tak mimochodem je upír a mladý Sparks, profík na počítače a hackování. Společně tvoří šikovný tým, který vše rozluští sérií zábavných miniher. Ať už jde o skládání puzzle, prohledávání fotek nebo skládání znaků ve stylu tetris. Hra je vtipná, vcelku zábavná, ale má pomalejší tempo. Příběh se také odehrává více v textech, než v animacích, takže jsou nutné základy angličtiny. Požitek hraní také kazí časté nahrávací časy. The Mystery Team není žádnou herní peckou, ale příjemným titulem, který pobaví.

    Video
    Video se připravuje ...

    Detektivka na cesty – The Mystery Team Sony

    Hodnocení: 6/10

  • 2.

    EyePet Adventures

    V této minihře musíte bránit hrad před obléháním
    Autor: Sony

    Další titul je určen mladším hráčům, kteří chtějí pečovat o své virtuální zvířátko a pohybovat se s ním v augmentované, neboli po česku rozšířené realitě. Hra využívá přídavnou PSP kamerku Go!Cam, která snímá vaše okolí, které doplňuje o animované postavy i předměty. Hra je dodávána se speciální podložkou zvanou magická karta, kterou si umístíte na stůl nebo podlahu a vaše zvířátko EyePet se kolem ní bude pohybovat. Může vám však vlézt i na ruku! Hra je orientovaná na péči o zvířátko, kterému můžete stříhat srst, mýt ho, oblékat do nejrůznějších oblečků a dokupovat mu i výbavu. Například misku na potravu nebo křeslo. EyePet Adventures je ale hlavně o prozkoumávání, se svým virtuálním mazlíčkem se v průzkumném vozidle podíváte do podzemí. To je plné chodeb, kde se skrývají nejrůznější předměty k nalezení, jako kupříkladu hračky. S těmi si můžete na povrchu společně s EyePetem hrát. Pod každou z hraček se skrývá nápaditá minihra s několika úrovněmi obtížností. Například od strašáka musí váš EyePet odehnat všechny myši a havrany. Při prohledávání podzemí budete sbírat mince, za které své podzemní vozítko můžete vylepšit. Získáte tak vrták, kterým se dostanete skrz kameny nebo světlo, se kterým se můžete vydat do temných míst. Hodnotu vylepšení však devalvuje fakt, že když se kdykoliv vrátíte z vozidla do podzemí, již sebrané mince se znovu objeví na stejných místech. Kdykoliv se budete chtít z EyePetem pomazlit nebo pohrát, stačí vyjet na povrch a chlupáč se objeví přímo na vašem stole. Nebo tam, kde jste magickou kartu umístili.

    Video
    Video se připravuje ...

    EyePet: augmentovaná realita s virtuálním mazlíčkem Sony

    Hodnocení: 6/10

     

  • 3.

    Geronimo Stilton in The Kingdom of Fantasy

    Mezi hlavolamy si budete lámat hlavu i s matematikou
    Autor: Sony

    Tato hra je založena na knihách a televizním seriálu o mluvícím myšákovi Geronimu Stiltonovi, novináři, který píše pro hlodavčí plátek. Již podle zvoleného tématu je jasné, že i Geronimo Stilton in The Kingdom of Fantasy je určen nejmladším, kteří hlavního hrdinu dobře znají. Geronimo nachází na své půdě magický artefakt, který ho přenese do království fantazie. V něm musíte zachránit jeho královnu! Příběh je zcela pohádkový, o čemž svědčí i přítomnost vypravěčky. Myšák zavítá do sedmi kontinentů – světa mořských panen, čarodějnic, víl, draků, skřítků, gnomů a obrů. Dohromady na něj čeká 62 nejrůznějších hlavolamů a miniher, při jejichž plnění musí získat co nejvíc cenných kamenů zvaných guildery. Jedná se o skládání obrazů, puzzlí, zodpovídání nejrůznějších otázek nebo plnění úkolů na postřeh či paměť. Jindy se jedná spíš o malé hříčky, jako když s bájným Fénixem musíte posbírat co nejvíce padajících guilderů. Některé úkoly se v různých variacích opakují. Ty, které jste splnili, si můžete později zkusit znovu i mimo příběhový režim. Některé puzzle a hádanky jsou však docela obtížné a vám tak přijde vhod nápověda. Ta však není zadarmo a bude vás stát cenné kameny. Pokud se však budete snažit bez ní a hra vám nepůjde, po špatných odpovědích získáte guilderů méně a méně. Geronimo Stilton in The Kingdom of Fantasy se snaží svézt na popularitě série Professor Layton pro konkurenční Nintendo DS. Moc se mu to však nedaří. Většina hádanek a miniher totiž není zábavná a nic na tom nezmění ani pěkná animovaná grafika a pohádková stylizace.

    Video
    Video se připravuje ...

    Pohádkový myšák Geronimo Stilton ve videohře Sony

    Hodnocení: 3/10

     

  • 4.

    Cars 2: The Video Game

    Na tratích jsou umístěny i zkratky
    Autor: Sony

    Tato videohra je založena na animovaném snímku Auta 2od studií Disney a Pixar. Setkáme se v ní se všemi známými postavami, včetně Bleska McQueena. Nebo spíše lépe řečeno auty, se kterými budete moci závodit. Těch je přes dvacet a všechny disponují svými typickými hláškami. Cars 2: The Video Game však není typickou závodní hrou. Závodění je totiž snímáno z izometrického pohledu, takže vozy vidíte jakoby z pohledu helikoptéry nad tratí. Kamera často a bohužel ne vždy rozumně mění úhly, takže nejednou vjedete do zatáčky, aniž byste měli tušení, co vás za ní čeká. Taktéž pohyb na trati je omezený. Celá závodní dráha je rozdělena na čtyři pruhy, ve kterých se budete pohybovat. Zvolená kamera přináší herní omezení, ale jízda na trati jen po čtyřech drahách je omezením nad všechna očekávání. Přesto je však hra větší výzvou, než byste s takovýmito restrikcemi očekávali. Na tratích jsou totiž rozesety zátarasy. Vaše auta je však dokážou přeskočit, hra je totiž stoprocentní arkádou. V některých závodech jsou zase protijezdci, stejně jako vy, vybaveni zbraněmi. Kulomet, rakety, naváděcí střely nebo elektrický zásah dokáže rychle změnit tempo závodů. A těch je taktéž několik druhů, ať už jde o klasický, se zbraněmi, na čas nebo eliminační. Tempo hry zrychluje i možnost turba, a to hned ve dvou úrovních. Režimů je zde spousta, stejně jako tratí rozesetých po celém světě. Za vyhrané závody získáváte bronzové, stříbrné a zlaté trofeje a body, za které se odemyká další obsah. A toho v Cars 2: The Video Game rozhodně není málo. Hra navíc obsahuje i multiplayer. Nejedná se o obvyklou závodní záležitost, ale pokud vám sedne, dokáže Cars 2: The Video Game i slušně pobavit.

    Video
    Video se připravuje ...

    V Cars 2 přijde ke slovu závodění i zbraně Sony

    Hodnocení: 6/10

     

  • 5.

    Invizimals: The Lost Tribes

    Neviditelné tvory je zapotřebí nejdříve pochytat
    Autor: Sony

    Poslední recenzovaná novinka pro PSP systém taktéž využívá augmentovanou realitu, a to velmi povedeným způsobem. Jde o třetí díl série Invizimals, odpovědi Sony na Pokémony od Nintenda. Tyto potvůrky však žijí v neviditelném světě kolem nás a jediným způsobem, jak je spatřit, je kamerka Go!Cam. S ní se budete rozhlížet po svém okolí a hledat ukryté Invizimaly. Hra je dodávána se speciální podložkou, kolem které se neviditelné potvory rádi pohybují. Než je ale pochytáte, budete je muset najít. Někteří Invizimalové se schovávají na světlých místech, jiní zase na tmavých a pro nalezení dalších zase stačí kroužit s kamerou kolem podložky. Vaše PSP funguje jako radar a navádí vás směrem, kde se zvířata vyskytují. Jakmile je najdete, složením magickým run je zadržíte na podložce a poté začíná samotný odchyt. Ten je vždy ztvárněn nápaditou minihrou, která je u každého Invizimala odlišná. U Cerbera musíte například zahánět duchy zpátky do podzemí, zatímco Minotaura musíte provézt bludištěm k východu. Boje probíhají po celé planetě, takže například v řeckých Aténách narazíte na zmiňovaná mytologická stvoření. Jakmile Invizimaly pochytáte, začíná zlepšování jejich schopností a následný vývoj. Zvířata totiž chytáte jako mláďata. Invizimals: The Lost Tribes je hrou na hrdiny (RPG), své tvory budete vysílat na souboje s jinými Invizimaly a při úspěších se bude jejich síla zvyšovat. Získají i nové schopnosti a bude se měnit i jejich vzhled. Na souboj můžete vyzvat i další hráče skrze internet a nový díl série obsahuje možnost tag soubojů s dvěma Invizimaly na dva. Celkově je ve hře 150 tvorů, z nichž 70 je zcela nových. Invizimals: The Lost Tribes mají navíc pěknou barevnou grafiku, která potěší hráčovy oči.

    Video
    Video se připravuje ...

    Třetí Invizimals: chytání neviditelných tvorů Sony

    Hodnocení: 7/10

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 1

iwanowitch: pěkný sračk. na novym ajfounu mam lepší hry heč

(24. 12. 2011 16:43)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy