Hlavními postavami příběhu, který navazuje na první dva díly, je duo bratrů, známých jako Point Man a Paxton Fettel. Jindy nesmiřitelní nepřátelé se nyní musí spojit, aby nalezli svoji matku Almu. Hratelností je F.E.A.R. 3 klasickou střílečkou z pohledu první osoby (FPS). Nepřátele, od vojáků po nestvůry, zlikvidujete slušným zbrojním arzenálem. Pistolí, kulometem, hřebíkometem, ostřelovací puškou nebo raketometem.

Střelba je zábavná, akce frenetická, nepřátelé chytří a F.E.A.R. 3 mě tak bavil od samého začátku. Pochvalu si ode mě vysloužil propracovaný systém krytí, díky němuž se můžete účastnit přestřelek i z relativního bezpečí.

Dva bratři, dvě hratelnosti

Point Man spoléhá na konvenční zbrojní arzenál a své zrychlené reflexy. V jeho kůži může hráč zpomalit čas jako ve filmovém Matrixu a přesněji mířit. Oproti tomu je přízrak Paxton vybaven schopností vtělování se do nepřátel, které pak může ovládat a manipulovat s nimi. Pokud budete hrát sami, přítomna bude nejdříve hra jen za Point Mana.

Jakmile ji ale dokončíte, budete si moc hru zopakovat za Paxtona. Největší zábavu jsem ale zažil při kooperativním hraní, kdy se druhé postavy chopil další hráč. Oba bratři pak spolupracují proti nepříteli a vymýšlejí proti němu taktiku. Kooperativní hru lze hrát jak po internetu, tak na konzolích i na rozdělené obrazovce.

Fotogalerie
6 fotografií

Kampaň dohrajete za chvíli

Mimo kooperaci nabízí F.E.A.R. 3 i čtyři další kompetetivní režimy hry více hráčů. V nich budete bojovat proti po sobě útočících hordám nepřátel, utíkat před stěnou smrti nebo soupeřit o duše. Ve F.E.A.R. 3 se posadíte i za ovládání bojových robotů, kteří disponují ničivou palebnou silou. S takovýmto robotem mi nedělalo problém sestřelit ani vrtulník.

I přes svou zábavnost není F.E.A.R. 3 dokonalý. Hlavní kampaň lze dohrát mezi šesti a sedmi hodinami. Navíc je na grafické podobě hry znát, že engine již není nejnovější. I když byl oproti minulému dílu vylepšen. I přesto jde o důstojného člena známé videoherní rodiny. A rodina v sérii F.E.A.R. znamená mnoho…

Hodnocení Blesk.cz: 7/10

Plusy:

Skvělá akční hratelnost

Zbrojní arzenál

Kooperativní hraní

Speciální schopnosti bratrů

Mínusy:

Horší grafika

Kratší herní doba

Datum vydání: 24. června 2011

Platformy: Xbox 360, PlayStation 3, PC

Cena: 999 Kč (PC), 1299 Kč (konzole)

Distributor: Cenega