Sid Meier’s Civilization V

Civilization V
Autor: screenshot ze hry

Žánr: Tahová historická strategie

Cena: 999 Kč

Herní sága Civilizace je naprostou herní legendou. Vedete svůj národ skrze dějiny směrem k podmanění celého světa. Každý národ má přirozeně své přednosti i slabiny. Hra funguje na tahové bázi (podobně jako hra šachy...) a dokáže zkonzumovat pořádnou dávku vašeho volného času. Velice pěkně hru vystihuje věta z recenze na serveru gamepark.cz: „Začnete s holým zadkem, lukem a poloprázdným toulcem – skončíte s armádou Velkých Smrtících Robotů. Co víc si přát?“

StarCraft II: Wings of Liberty

Starcraft 2: Wings of Liberty
Autor: screenshot ze hry

Žánr: Sci-fi real-time strategie

Cena: 1299 Kč

Na druhé pokračování famózního Starcraftu se čekalo celých 12 let! Ve dvojce se toho moc nemění – pořád máte na výběr ze tří ras, těžíte dvě suroviny a pořád jsou to neskutečná jatka s prvotřídní hratelností, která neomrzí! V Koreji se ze Starcraftu stal národní sport, lidé dokonce turnaje sledují v televizi. Parádní je, jak zmíněná hratelnost, tak také grafika. Hráče nadchne nejen výtečný příběh kampaně, ale hlavně adrenalin při módu více hráčů (multiplayer).

World of Warcraft: Cataclysm

World of Warcraft
Autor: screenshot ze hry

Žánr: Online hra na hrdiny pro masivní počet hráčů (MMPORPG)

Cena: 799 Kč (nutno vlastnit předchozí verze hry)

Svět Warcraftu (World of Warcraft – WoW) už na herním poli nějaký ten rok "straší", ale vybudoval si status naprostého kultu. Hrají ho miliony lidí po celém světě, vědci z univerzit na něm studují pohyb lidí v online prostředí. WoW se prostě zapíše do herních dějin. Datadisk obsahuje dvě nové rasy – Goblini, Worgeni (podobní vlkodlakům), nové oblasti, příběhem upravené staré oblasti, zvýšení maximální úrovně na 85, mraky předmětů, úkolů... pro fanatické hráče Světa Warcraftu nutnost!

Fallout: New Vegas

Fallout: New Vegas
Autor: screenshot ze hry

Žánr: Post-apokalyptické RPG

Cena: 999 Kč

První dva díly Falloutu mají dodnes neotřesitelný post v historii hraní PC her. Ocitáte se ve světě zlikvidovaném jadernou válkou, z lidské civilizace zůstaly pouze trosky. Po, fanoušky nepříliš pozitivně přijatém třetím dílu, přichází opět důstojné pokračování. Příběhem se dostanete do post-apokalyptického Las Vegas, kde to navzdory katastrofě stále žije. Během hraní se utkáte, jak se znepřátelenými frakcemi, tak s hrozivými mutanty. "Společnost" vám bude dělat celý arzenál zbraní... je nutné pokračovat?

Need for Speed: Hot Pursuit

Need for Speed: Hot Pursuit
Autor: screenshot ze hry

Žánr: Závody luxusních aut ve městě

Cena: 1099 Kč

Co se dá k pokračování klasických "needů" vůbec říct? Parádní grafika, rychlá nablýskaná auta, adrenalin. Čekal by někdo od této série vůbec něco jiného? Můžete si vybrat, zda budete účastníkem ilegálních městských závodů nebo naopak rukou (koly) zákona. K dispozici budete mít i několik zbraní - například povolání zátaras v roli policisty nebo ostré bodláky vysypané na vozoku v případě závodníka. Hra má své kouzlo nejen ve hře jednoho hráče, ale hlavně v multiplayeru, kde si můžete zvolit jak klasické závody, tak hon na policajty a zloděje. Startujeme!

Mass Effect II

Mass Effect 2
Autor: screenshot ze hry

Žánr: Akční sci-fi RPG

Cena: 499 Kč

Monumentální, rozsáhlé a atmosférické akční RPG z budoucnosti. Hodně se tu mluví, což ovlivňuje, jakým směrem se bude hra ubírat a vaše postava se posouvá buď k klaďasovi nebo záporňákovi. Mass Effect udrží pozornost dlouhé hodiny a i po jeho úspešném skončení budete mít chuť si jí projít znovu.

Call of Duty: Black Ops

Call Of Duty: Black ops
Autor: screenshot ze hry

Žánr: Akční střílečka z pohledu první osoby

Cena: 1099 Kč

Luxusní střílečka z pohledu první osoby vás v roli amerického vojáka provede několika bojišti za doby Studené války. Nechybí výtečné grafické zpracování ani fantastická válečná atmosféra. Nepolevující akce má však vcelku krátké trvání, hru máte za odpoledne dohranou. Ryzím zlatem je tedy hlavně multiplayer, který vám ve společnosti vašich přátel zkrátí dlouhé zimní večery.

Mafia II

Mafia II
Autor: screenshot ze hry

Žánr: Akční gangsterka z pohledu třetí osoby

Cena: 1099 Kč

Ve výčtu nejlepších her roku 2010 nemůže chybět samozřejmě ani druhý díl Mafie původem z českých programátorských dílen. Hra vás dostane do klasického mafiánského prostředí Ameriky 40. let. Jako gangster plníte úkoly pro vašeho šéfa, tudíž není nouze o nájemné vraždy a jiné špinavé práce. Mafia II skvěle zobrazuje atmosféru doby, do které je zasazená a vše podporuje i velice inteligentní příběh.

Worms Reloaded

Worms: Reloaded
Autor: screenshot ze hry

Žánr: Tahová "válečná" strategie

Cena: 15 € (cca 379 Kč) - kupuje se přes internet

Tak tohle je prostě klasika, která, věřte tomu nebo, ne se na počítačích prvně objevila již před 15 lety. Po (nevalném) pokusu přejít do 3D se červíci vracejí klasicky z pohledu 2D. Grafika je pořád stejná, bláznivě malovaná. Červíci kromě granátů, dynamitů, super-ovcí a jiných střeštěných zbraní hází i jednu hlášku za druhou. Čeká vás, jak kampaň pro jenoho hráče, tak i samozřejmě bezchybný multiplayer, na kterém série Worms odjakživa stála. Zavzpomínejte na staré dobré časy, kdy u her byla nejpřednější hratelnost a ne grafické zpracování.

Shank

Shank
Autor: screenshot ze hry

Žánr: Brutální 2D arkáda

Cena: 13 € (cca 329 Kč) - kupuje se přes internet

Opět se neubráníme nostalgii. Pamatujete na herní automaty s páčkou a dvěma tlačítky, do kterých jste házeli vy nebo vaše děti pětikoruny jako zběsilí? Ukápla slza nostalgie? Pro vás je tu Shank! Klasická 2D arkáda, kdy je vaším úkolem pouze jít zleva do prava a likvidovat úplně všechno, co se vám dostane pod ruku. K dispozici máte celý arzenál zbraní od palných po sečné. Na konci některých úrovní samozřejmě čeká takzvaný Boss (Šéf) – tedy extrémně obtížný protivník. Hra není rozhodně určena pro děti, protože se vyznačuje extrémní brutalitou. V módu pro dva hráče (opět stéká slza nostalgie) je to teprve to pravé! Pozvěte kamaráda, kupte basu piv a zavzpomínejte si na mládí u Shanku!