Jak uvedl britský portál Daily Mail, Apple vydal tento týden hned dvě varování pro uživatele iPhonů, iPadů a počítačů Mac. Týkají se hned dvou problémů, které byly odhaleny ve WebKitu, což je zjednodušeně řečeno (renderovací) jádro, které pohání prohlížeč Safari i některé aplikace. Stejně jako jádro operačního systému.

Web tak poukazuje na to, že zkušený hacker může kvůli těmto chybám zcela získat přístup k vašemu zařízení. Bezpečnostní experti proto varovně zdvihají prst a radí neprodleně aktualizovat přístroje, které jsou v ohrožení. Týká se to chytrých telefonů iPhone 6S a všech pozdějších modelů. V ohrožení jsou i tablety iPad.

Operační systém MacOS Monterey v ohrožení

Konkrétně iPady páté generace a novější modely, všechny tablety řady iPad Pro a tablet s označením iPad Air 2. Pozor by si měli dát i majitelé počítačů Mac. V ohrožení jsou ty, které běží na operačním systému MacOS Monterey. Bezpečnostní chyby mohou ohrozit taktéž některé hudební přehrávače iPod. Podle Applu spolu oba bugy souvisí.

Bezpečnostní expert a poradce Jake Moore ze společnosti ESET Internet Security vysvětlil, že zručný hacker může chyb zneužít, aby se do zařízení naboural a získal nad nimi kompletní kontrolu. To je velký zásah nejenom do soukromí. V ohrožení jsou i vaše osobní informace jako hesla k bankovním účtům a podobně.

Hacker může získat přístup ke kameře a mikrofonu

Pokud dojde k zneužití, útočníci budou schopni vidět vaši lokaci, přečíst si zprávy, zobrazit seznam kontaktů a potenciálně získat přístup k vašemu mikrofonu i kameře. Všechny tyto věci nechcete zažít,“ prohlásil Moore. Neprodleně proto svá zařízení aktualizujte, než bude pozdě a budete vystaveni útoku hackera.

 

Video
Video se připravuje ...

Mravenci krouží kolem iPhonu. Youtube.com

Fotogalerie
19 fotografií