Za uplynulý rok se podle statistik Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) přeneslo v sítích tuzemských operátorů celkem 368 petabajtů (PB) dat, tj. 368 milionů gigabajtů. Proti spotřebě roku 2017 jde o dvojnásobný nárůst. Zásluhu na tom má ovšem zejména služba fixní LTE (tzv. pevný internet vzduchem), která nemá data omezená FUP limitem.

TIP: Operátoři na infolince tvrdí zákazníkům, že mají zakázáno poskytovat neomezená data. Je to lež, upozorňuje ČTÚ

Zatímco přes mobilní data uživatelé přenesli celkem 135 PB, přes fixní LTE objem přenesených dat překonal 234 PB. Vyplývá to z dat, která ČTÚ zveřejnil v rámci své výroční zprávy za rok 2018. Na jednu SIM kartu z celkem cca 8 milionů využívající mobilní datové služby tak připadlo měsíčně v průměru 1,23 GB dat, což je proti jiným evropským zemím směšně málo a ukazuje to, jak operátoři svými ustřelenými cenami škrtí spotřebu. SIM karta využívající fixní LTE měsíčně přitom průměrně spotřebovala 60,31 GB dat.

Vývoj spotřeby dat přenesených přes mobilní sítě. Zvlášť jsou uvedeny služby fixního LTE, které v podstatě suplují pevné domácí připojení a jsou dostupné za běžné tržní ceny, zvlášť mobilní data, za která si operátoři účtují nehorázně vysoké sumy. Obojí přitom běží na stejné LTE technologii
Autor: ČTÚ