Jednání nepřímo navázalo na obsáhlou analýzu velkoobchodního trhu, kterou v uplynulých dnech předložil Český telekomunikační úřad (ČTÚ). Dokument konstatuje, že operátoři stejně jako v roce 2012 před nástupem virtuálních operátorů a tarifní hlasovou revolucí opět jednají v tiché shodě (tacitní koluze) a nesoutěží mezi sebou.

TIP: ČTÚ ujišťuje, že varování NÚKIB nijak neohrožuje aukci kmitočtů pro 5G sítě

Ředitelé operátorů T-Mobile, O2 a Vodafone se bránili, že ceny za data nejsou tak vysoké, jak vycházejí z mezinárodních srovnání. Argumentují tím, že mnoho zákazníků volá i datuje za nižší než ceníkové ceny. I tento údaj už upřesnila analýza ČTÚ, která říká, že levnějších tarifů využívá zhruba třetina individuálních (koncových) zákazníků a průměrná výše slevy proti ceníkovému tarifu dosahuje zhruba 30 %.

Babiš na společném jednání vyzval operátory, ať tedy zveřejní reálné ceny pro koncové spotřebitele včetně aplikovaných slev a neschovávají se za blíže nespecifikované objemy podpultových nabídek. Tyto nabídky, jak ukázala analýza ČTÚ, pokřivují trh, ale nejsou vyloženě českým specifikem. I v jiných zemích se „podpultovky“ vyskytují, ačkoli ne v takové míře jako v ČR. Operátoři mají do týdne Babišovi poslat materiály s vývojem reálných cen za posledních několik let.