S očekávanými prodeji iPhone X si Samsung může vydělat až o 4 miliardy dolarů (zhruba 88 miliard korun) více, než z výroby vlastního vlajkového telefonu Galaxy S8. Predikci na 20 měsíců zpracovala společnost Counterpoint Technology a očekává, že Apple prodá 130 milionů iPhonů X, zatímco Samsung jen 50 milionů Galaxy S8. Takže i když má Samsung z každého Galaxy S8 cca 202 dolarů, 110 dolarů z iPhonu mu dá ve výsledků více.

Samsung s Applem spolupracuje dlouhá léta. Již před dvěma desetiletími vnuk zakladatele Samsungu osobně vyjednal se Stevem Jobsem, aby jihokorejská společnost vyráběla flash paměti pro iPody. Nyní Samsung pro iPhone X dodává OLED displeje, NAND paměti a DRAM čipy.

Chybí možnost volby

Apple by možná raději odebíral součástky odjinud a nepodporoval tím nejsilnější konkurenci, ale nemá moc na výběr – typ OLED displeje, který zvolil, vyrábí ve velkém množství jen Samsung. Stejně tak u NAND pamětí zůstává jedním z malého množství výrobců, kteří je dokážou dodávat ve velkých objemech a požadované kvalitě (dodávky nicméně kombinuje s Toshibou).

Analytik společnost KGI Securities Ming-Chi Kuo tvrdí, že Samsung má v produkci OLED displejů pro iPhony „totální monopol“ a výrazně se zasadil o to, že cena iPhonu X je tak vysoká. Jak vyplývá z předchozích odborných odhadů, jen za displej si Samsung od Applu účtuje až 120 dolarů a dodává je podle všeho s vysokou marží.

Představení iPhone X proběhlo ve velkolepém stylu: