Vědci měli vizi telefonu, který pro své fungování nepotřebuje baterii, a kterou nakonec promítli do praxe. Tedy alespoň do stádia prototypu. U něj se uživatel musí spolehnout pouze na mikrowatty energie, které telefon „získá“ ze svého okolí, tj. z okolních rádiových signálů nebo zdrojů světla. Tým odborníků zařízení samozřejmě hned vyzkoušel, a úspěšně se mu podařilo uskutečnit testovací hovor přes Skype.

Aby mohl mít telefon minimální spotřebu, bylo nutné nahradit současnou praxi v převodu analogových signálu na digitální, která potřebuje poměrně výrazný přísun energie. Místo toho využívá telefon nepatrné vibrace mikrofonu a reproduktoru, které jsou typické v případě zahájení hovoru. K těmto součástem je připojena anténa, která vibrace převede na změny standardního analogového rádiového signálu vysílaného mobilní základnovou stanicí. Tímto způsobem tak dochází ke kódování řeči způsobem, který spotřebuje jen minimální množství energie.

Ve zmiňovaném prototypu byl umístěn přepínač mezi režimy pro „vysílání“ a „poslech“. V případě přijmutí hovoru se kódované rádiové signály převedou na zvukové vibrace, kterou jsou „zvednuty“ reproduktorem telefonu. Podle výzkumného týmu si prototyp telefonu běžně vystačí s 3,5 mikrowatty, což je sto tisíckrát méně než energie, se kterou hospodaří běžný smartphone.

Tip: Jak správně dobíjet baterie současných mobilů? Pozor na zastaralé návyky

A proč nelze „bezbateriové“ telefon vyrábět hned teď? Funkčním limitem je maximálně deseti a až patnáctimetrová vzdálenost od základnové stanice, která vysílá a přijímá rádiové kanály. Navíc ji vědci upravili pro své potřeby. Pro skutečně masivní rozšíření telefonů bez baterií by bylo třeba, aby byla tato technologie integrovaná do standardní mobilní síťové infrastruktury nebo do Wi-Fi směrovačů. A právě Wi-Fi routery v každém domě jsou pro globální rozšíření této technologie klíčové.

Vývoj této technologie však zřejmě ještě několik let potrvá. Předstupněm má být jakýsi hybridní režim, který umožní zavolat i s „vybitou“ baterií. Ta se sice tváří tak, že ani nespustí operační systém, často v ní však zbývá minimum energie, která je však pro „bezbateriové“ volání plně dostatečná.

Fotogalerie
6 fotografií

Zdroj Wired