Hodně drahá hračka
První mobilní telefony sice existovaly již před rokem 1980, ale v podstatě jen jako přístroje do auta. Byla to spíš rozmařilost milionářů a výbava profesionálů. Takzvaná první generace mobilů, které využívají stejný princip, jako současné mobilní sítě, přišla v roce 1981. Systémy nebyly vzájemně kompatibilní, používaly různé technologie a jmenovaly se AMPS, NMT nebo TACS. Byly čistě analogové, ale síť už měla podobu buněk, odtud také pochází jiný název pro mobilní komunikaci – celulární či buňková síť. První mobilní telefonní síť odstartovala v roce 1991 a mobily se staly symbolem nové podnikatelské sféry. Přístroje byly stále drahé a uměly jediné – telefonovat. Navíc se platilo i za příchozí hovory.

Autor: Vodafone Czech Republic a.s.

Druhá generace
Ve světě se mezitím vyvíjela druhá generace mobilních sítí. Systém již byl plně digitální a jmenoval se GSM. A to byla revoluce. Právě síť GSM odstartovala boom mobilních telefonů. Cena přístrojů i služby samotné klesla na takovou úroveň, že byla dostupná v podstatě pro každého. V České republice odstartovaly sítě GSM v roce 1996 a během pár let si mobil pořídily miliony zákazníků. Po GSM už přišly technologie pro přenos dat, nejprve GPRS a pak nadstavba EDGE. Ty měly jednu nespornou výhodu. Mobilní data existovala i před tím, ale jen ve vytáčené podobě a se šnečí rychlostí. To znamenalo, že když se mobil použil jako datový modem, byla linka obsazená pro hovory. Obě nové technologie tento nedostatek vyřešily a umožnily zároveň datovat i být na příjmu.

Další krok k budoucnosti
S novým tisíciletím bylo jasné, že technologie GSM kapacitně nestačí a správně se předpokládalo, že datový provoz poroste. Proto se začal vyvíjet zcela nový systém třetí generace příznačně označený 3G. Od roku 2002 se pak na trhu začaly objevovat první smartphony, chytré telefony. Vypadaly jinak než dnes, spíš jako obyčejné mobily, ale šlo do nich nahrávat aplikace a byly připravené na použití dat. Boom mobilních dat přišel s nástupem moderních chytrých telefonů. Tím prvním a legendárním je zcela jistě první iPhone. Ten to všechno v roce 2007 začal. Nástup byl pomalejší, ale již o pár let později bylo jasné, že vedle hlasových služeb a SMS budou mobilní sítě distribuovat obrovské množství datových přenosů. A na to už ani 3G sítě nestačily.

Autor: Vodafone Czech Republic a.s.

A jak to bude dál?
A jsme v současnosti. Drtivá většina datových přenosů v mobilních sítích probíhá v LTE. To je v podstatě čistě datová síť, známá jako to síť 4. generace. Výhodou je dnes i nízká cena smartphonů, které LTE podporují. A nejenom smartphonů, LTE využívají i nejrůznější zařízení, která lze ovládat na dálku. Ať to jsou monitorovací systémy, dálkové ovladače nebo třeba pokladní systémy v obchodech a restauracích. Mobilní sítě prostě prošly za 35 let moderní existence obrovský kus cesty a pokrok rozhodně není u konce. Na dveře již klepou sítě páté generace.