Nokia novinky představila na veletrhu Mobile World Congress. Dosud firma využívala pro své mobily platformu Windows Phone nebo vlastní Symbian.

Firma v Barceloně předvedla tři modely řady X. Vedle základního modelu X se čtyřpalcovým dotykovým displejem a jeho vylepšené verze X+ to bude větší zařízení XL s displejem o velikosti pět palců. Všechny modely Nokia X pohání dvoujádrový procesor Qualcomm Snapdragon a mají k dispozici podporu dvou SIM karet.

Cenově budou mobily dostupné

Telefony budou stát 89, 99 a 109 eur (2437, 2710 a 2985 Kč) bez daně a mají být levnější řadou k řadě Lumia, pro kterou Nokia využívá operační systém Windows.  Přesný termín uvedení na český trh firma zatím nezveřejnila. Nokia chce své mobily s Androidem, což je v současnosti nejrozšířenější operační systém, odlišit vlastními službami, jako je navigace nebo rádio, Skype a další.

Přitom by ale měla čerpat výhody otevřené platformy, kterou Android je, zejména velké množství dostupných aplikací. Uživatelé budou moci stahovat aplikace z obchodu Nokia Store i z dalších obchodů třetích stran. Uživatelé budou připojeni k internetovému úložišti Microsoftu a nikoliv Google, jako je to u jiných zařízení s Androidem.