Windows Phone 8 mobily by se na trhu měly objevit letos na podzim. Stejně jako nová verze operačního systému pro stolní počítače a notebooky. Microsoft slibuje, že systém bude dostupný v 50 jazycích ve více než 180 zemích po celém světě. Všechny mobily budou využívat dotykové prostředí Metro.

Video
Video se připravuje ...

Představení Windows Phone 8 Microsoft

Mobily s nabušeným hardwarem

Díky sdílenému jádru s operačním systémem Windows 8 jménem Shared Windows Core přitáhnou nové mobily více vývojářů, pro které bude vývoj aplikací mnohem jednodušší. Zároveň nový systém umožní podporu vícejádrových procesorů. Microsoft slibuje možnost až 64 jader, což je prozatím u mobilů věc nereálná. První přístroje budou mít dvoujádrové procesory Qualcomm. Na čtyřjádrové si ještě budeme muset počkat, stejně jako na levnější mobily s jednojádrovými procesory. Procesory o několika jádrech se samozřejmě podepíší na větším výkonu mobilů. S novým systémem přichází podpora nových displejů. Kromě stávajícího WVGA rozlišení ( 800 x 600 pixelů) přibude WXGA (1280 x 768 pixelů, poměr stran 15:9) a 720p (1280 x 720 pixelů, poměr stran 16:9).

Díky elektronické peněžence bude snadno možné platit přímo mobilem
Autor: Microsoft

Podpora technologie NFC

Úvodní obrazovka dotykového prostředí Metro bude mnohem více upravitelná potřebám uživatelů. Známé dlaždice bude možné nejenom přesouvat, ale měnit i jejich velikosti. Klasické čtverce a známé obdélníky půjde zmenšit až na čtvrtinu původní velikosti. To znamená, že už na úvodní startovací plochu se vejde čtyřnásobné množství zkratek. Nové mobily od Microsoftu budou podporovat bezdrátovou technologii NFC, která by měla být propracovanější než u konkurenčních přístrojů. Půjde díky ní lehce sdílet dokumenty, párovat mobily pro hraní multiplayerových her. Pokud vám navíc někdo podá vizitku s NFC čipem, stačí k ní přiložit telefon a veškeré informace v ní uložené se ihned nahrají do počítače.  Ve spolupráci NFC s Mobile Wallet půjde jednoduše s mobilem i bezhotovostně platit. V Mobile Wallet můžete mít sjednocený bankovní účet, kreditní karty nebo speciální slevové kupony.

Fotogalerie
3 fotografie

Další skvělé funkce

Windows 8 telefony budou mít integrovaný Skype. Telefonování a videohovory prostřednictvím této služby bude možné uzpůsobit tak, že nebudou zabírat celou obrazovku a telefon při nich bude možné nadále normálně používat. Všechny Windows Phone 8 mobily budou mít vestavěné Nokia Mapy. Půjde o offline mapy s podklady od společnosti NAVTEQ. Stejně tak budou všechna zařízení vybavena prohlížečem Internet Explorer 10. Microsoft zdůraznil, že půjde o stejnou verzi prohlížeče jako pro počítače. Výkon JavaScriptu a vykreslování bude čtyřnásobně rychlejší, než tomu bylo u deváté verze. HTML 5 se dočká dvojnásobně vyšší podpory všech funkcí. Microsoft se spojil s firmou Audible pro ještě lepší rozpoznávání řeči.  Hlasové příkazy by se v mobilu měly stát spolehlivou funkcí. Představení Windows Phone 8 tak učarovalo. Jedinou smutnou zprávou zůstává, že současné WP7 telefony se nedočkají upgradu na nový systém, protože by to jejich hardware nezvládnul. Částečná aktualizace na verzi Windows Phone 7.8 však přesto proběhne.