Spekulovalo se o tom už dlouho a zvěsti byly pravdivé. Apple se loučí s mapami od Google, který je jeho největším konkurentem. Nové mapy budou přitom podstatně propracovanější. Společnost TomTom má ostatně s tvorbou pro iOS bohaté zkušenosti. Navigaci pro iPhone totiž nabízí už tři roky.

Propracovanější mapy

Mapy jsou tvořeny vektorovou technologií, je možné s nimi rotovat v reálném čase a přibližovat či oddalovat obraz pomocí multidotykových gest. Pokud ho přiblížíte až k zemi, aktivuje se plně trojrozměrný režim FlyOver. Ty nejznámější světové metropole tak jsou zpracovány nevídaně detailně, budovu po budově. U významných staveb se navíc aktivuje možnost zobrazit informace a zajímavosti o nich. Vzhledem k tvůrci nebude chybět ani propracovaná navigace. Ta ukáže i hustotu dopravy na trase a je schopná reagovat na zácpu a naplánovat v případě potřeby objížďku.

Fotogalerie
4 fotografie

Se Siri se to mluví lépe

Hlasový asistent Siri je v novém operačním systému ještě propracovanější. Rozumí více frázím, je přesnější a nyní se dala i na sportování. Vyzná se totiž ve známých hráčích, zná jejich míry, sportovní úspěchy i statistiky. Ihned na vás také vychrlí program kin ve vašem okolí a představí i herce účinkují v promítaných filmech. Stačí požádat a Siri vám klidně vyjmenuje jejich kompletní kinematografii. Řidiči ocení funkci Eyes Free, díky které bude možné iPhone propojit ve vybraných vozech s volantem. Mobil tak budete ovládat pomocí Siri a tlačítek na volantu, aniž byste z něj sundali ruce. Siri navíc bude s iOS6 přítomná i na iPadu. Češtinu ale stále nezvládá.

Díky iOS 6 váš iPhone odpoví volajícímu, že nemá rušit
Autor: Reuters

Další novinky

Systém iOS6 je vybaven i nahranými odpověďmi pro případ, že nemůžete zvednout telefon. Váš iPhone po stisknutí jedné z možností ohlásí, že nemáte čas, jste na cestě, nebo si můžete nahrát vlastní vzkaz. Videotelefonování Applu FaceTime bude možné nyní i přes mobilní data. Internetový prohlížeč Safari bude s příchodem iOS 6 umět přímé nahrávání fotografií a přístup na službu iCloud. E-maliový klient se zase bude pyšnit funkcí VIP, která výrazně odliší zprávy od vybraných kontaktů. Pokud tak budete mít zvolen tichý režim, zprávy nebudou ohlášeny zvukem, u VIP vám ale telefon dá vědět i s nimi.