Podobně jako ve vyhledávači Google stačí zadat jméno restaurace, druh obchodu, nebo název města a vybrat si z nabídky. „Čeští uživatelé si oblíbili mapové i mobilní služby. Počet uživatelů mobilního vyhledávání se jenom za poslední rok více než zdvojnásobil,“ říká marketingový ředitel českého Googlu Luděk Motyčka.

Systém Android má podle odhadů téměř 27% uživatelů chytrých telefonů v Česku. Navigace funguje tak, že po stisknutí ikony s modrou šipkou telefon nabídne kromě jiných možností zadání cíle ručně, nebo hlasem. Hlasové zadání trvá jen několik sekund a navigace vás automaticky začne vést do cíle.

Telefon si trasu najde na internetu a stáhne ji do dočasné paměti cash včetně satelitních map a náhledů křižovatek. K samotné navigaci už internet nepotřebuje. Tedy jen do té doby, než třeba odbočíte z plánované trasy. Google navigace totiž neumí pracovat s dopravními informacemi a případná objížďka na trase vám může zkomplikovat cestu.

V dočasné paměti máte nahraných jen pár kilometrů map okolo hlavní trasy. V případě že máte v telefonu mobilní připojení 3G, problém to není. Telefon si jednoduše stáhne novou trasu z internetu. Problém to může znamenat jen v cizině, kde je v rámci roamingu mobilní internet zpravidla dražší než u nás.

„Celá trasa včetně náhledů se vejde do velikosti několika megabajtů, u delších tras je to okolo deseti megabajtů,“ říká produktový manažer Googlu v Curychu Jaroslav Bengl. Google nabízí navigaci v 21 zemích světa. Kupříkladu na Slovensku ale zatím ne. Při testu na HTC Desire HD na nás navigace mluvila česky.

Fotogalerie
6 fotografií

Plusy:

Skvělá služba zdarma

Mapy jsou zdarma

K dispozici jsou i přehledné satelitní mapy

Cíl cesty stačí vyslovit, nemusíte nic psát

Navigace vám ukáže fotografii křižovatky ze streetview

Mínusy:

Bez internetu jste namydlení

Vyhledání trasy vyžaduje připojení k internetu

Streetview a satelitní zobrazení vyžadují připojení k internetu

Navigace nepracuje s objížďkami a dopravní situací

V případě nečekané objížďky máte v dočasné paměti k dispozici jen pár kilometrů okolo trasy. Při změně trasy potřebujete internet

Navigace není dostupná ve všech evropských zemích