Jednání o fúzi společnosti oznámily v červenci. V úterý firmy ve společném prohlášení uvedly, že akcionářům Avastu bude nabídnuta kombinace peněžního vyrovnání a nově vydaných akcií NortonLifeLock. Spojená společnost bude mít sídlo v Praze a v Tempe v americké Arizoně. 

"Obě naše společnosti mají vizi společné platformy," uvedl generální ředitel společnosti NortonLifeLock Vincent Pilette, podle kterého NortonLifeLock vyniká v oblasti ochrany proti krádeži identity, zatímco Avast je jedničkou v ochraně soukromí uživatelů.

Podobně vnímá výhody fúze generální ředitel společnosti Avast Ondřej Vlček. "Vznikne světový lídr v oblasti kybernetické bezpečnosti zaměřený na koncové uživatele, který v sobě spojí sílu Avastu v ochraně soukromí a NortonLifeLocku v ochraně identity," sdělil Vlček v tiskovém prohlášení.

Česká nadnárodní antivirová společnost

Avast je česká nadnárodní antivirová společnost, která na trhu působí od roku 1988 a jejíž akcie se obchodují na pražské a londýnské burze. Je jedním z průkopníků v oboru počítačového zabezpečení. Dodává bezpečnostní programy pro počítače a mobilní zařízení. Její produkty využívá přes 435 milionů uživatelů po celém světě, z velké části bezplatně.

Firma o sobě uvádí, že zaměstnává více než 1700 lidí a že každý měsíc zablokuje 1,5 miliardy počítačových útoků. Zakladatelé Avastu ve firmě drží zhruba 35procentní podíl. NortonLifeLock sídlí ve městě Tempe v americké Arizoně. Podnik má tržní hodnotu zhruba 16 miliard dolarů a dříve na trhu působil pod názvem Symantec.

Z portfolia

Sekci výrobce bezpečnostního softwaru Symantec zaměřenou na podniky a úřady ovšem v roce 2019 prodala americkému výrobci čipů Broadcom. Jejími nejvýraznějšími obchodními artikly jsou nyní antivirus Norton a produkty LifeLock na ochranu proti krádeži identity.