Umět by to měla nová verze Chrome 71, která by měla vyjít v prosinci, jak píše Google na svém blogu. Opatření je přímo cíleno na reklamy, které se tváří například jako systémové chyby nebo různá upozornění, které když chcete křížkem zrušit, objeví se vám místo toho nové panely nebo rovnou skončíte s nějakým pochybným staženým souborem.

Podobné reklamy jsou často využívány útočníky pro phisingové útoky a jiné podvody. Google už proti nim v minulosti několikrát bojoval, ale tvrdí, že snaha nebyla dostatečná. Chrome například již upozorňuje na stránky, které mají falešná tlačítka stáhnout.

TIP: Chrome začal blokovat nejotravnější reklamy na webu

„Ve skutečnosti více než polovina nepříjemných zkušeností není blokována našimi současnými opatřeními a ve skoro všech případech jde o škodlivé a klamavé reklamy,“ uvádí Google na blogu.

Chrome 71 tak zavede, že pokud bude škodlivá reklama na stránce zjištěna, Google dá webu 30denní ultimátum reklamu odstranit. Pokud tak stránka neudělá, Chrome na ní začne blokovat všechny reklamy, nejen ty škodlivé, čímž ji připraví o důležitý zdroj příjmů.

TIP: Chrome zkomplikuje přístup na stránky, které nepřešly na nové HTTPS certifikáty

Google nicméně dodává, že v dnešní už se podobné reklamy na tolika webech nevyskytují. Jestli na ně člověk přesto často naráží, měl by se zamyslet, kam ho jeho internetové surfování zavádí.