Pro veřejnost bude nová budova přístupná ode dneška. „Kromě nových interaktivních expozic nabízí špičkově vybavené laboratoře pro školy i veřejnost, klubovny, dílny, show, workshopy, 3D a 2D projekce a velké zázemí pro občerstvení a odpočinek,“ uvedl mluvčí Techmanie Tomáš Moravec.

Program laboratoří pro školy, zaměřených na biologii, chemii a fyziku, začne od dubna. Za sedm měsíců se díky dotaci EU propojily obě části škodovácké haly z roku 1917, v jejíž jedné třetině dosud Techmania fungovala od roku 2008.

„Science centra jsou v systému vzdělávání inovačním prvkem. Díky nim se do vzdělávání snadněji dostávají aktuální témata a nové nástroje. Mezi ty hlavní patří interaktivita, vlastní prožitek a zábava,“ řekl ředitel Techmanie Vlastimil Volák. Návštěvníci se v hlavní budově science centra setkají s novými expozicemi Obnovitelné zdroje energie nebo Člověk a zvíře.

Vyzkoušet si mohou 60 tradičních exponátů zaměřených na fyzikální jevy v expozici Edutorium, v novém lesku se jim představuje kontroverzní plastika Davida Černého Entropa. „Vytváříme celou řadu vzdělávacích programů, které doplňují a rozšiřují rámcové vzdělávací plány a pomáhají žákům základních a středních škol najít svůj vztah k technickým a přírodovědným oborům,“ řekl vedoucí vývoje science centra David Lobotka.

„Techmania dává dospělým i dětem příležitost poznávat nové věci, nenásilně se učit a probouzet naši fantazii. I v budoucnu ji budeme plně podporovat,“ uvedla rektorka Západočeské univerzity (ZČU) Ilona Mauritzová.

Nová hlavní expoziční hala doplní svou nabídkou činnost prvního 3D planetária v ČR za 150 milionů Kč, jež se otevřelo loni v listopadu. Celý areál science centra se tak nyní rozkládá na ploše téměř 30.000 metrů čtverečních, patří k němu také nový parkovací dům a historická VI. brána Škodových závodů, která na rekonstrukci ještě čeká.

Celková dotace na planetárium, jeho interaktivní expozice a na rozšíření Techmanie činila téměř 600 milionů korun. V letech 2008 až 2013 oslovila "stará Techmanie" aktivitami na podporu technických a přírodovědných oborů 300.000 návštěvníků, exponáty byly na ploše 3000 metrů čtverečních.

Díky planetáriu a novým expozicím se očekává roční návštěvnost 200.000 lidí. Science center i 3D planetárium v areálu plzeňské Škodovky jsou otevřené denně. Plné vstupné do všech expozic stojí 180 korun, snížené 110 Kč. Učitelé mají po prokázání profese vstup volný.