Když v minulosti potrápilo Jiřinu Jiráskovou zdravíčko a podstoupila několik operací, neváhal Klaus osobně zvednout telefon a volat do nemocnice. V srpnu 2008 se tam dokonce za herečkou zastavil osobně.

Sám, bez bodyguardů. A tři čtvrtě hodiny s ní mluvil mezi čtyřma očima. "Jiřina Jirásková je pro mě jedna z našich nejlepších hereček, záleží mi na ní," vysvětlil tehdy Blesku s viditelnou starostí v hlase. 

Naposledy si volali v prosinci

Není proto překvapením, že ho zpráva o smrti Jiřiny Jiráskové výrazně zasáhla. V oficiálním prohlášení ji označil za "jednu z nejvýraznějších postav našeho divadla, filmu a televize."

"Odešla nejen výrazná umělkyně, ale i skvělý člověk a občan. Věděl jsem samozřejmě o jejích zdravotních potížích, byli jsme v občasném kontaktu, naposledy jsem s ní mluvil telefonem v prosinci," reaguje na smrt Jiráskové nyní dosluhující český prezident.

"S paní Jiráskovou jsem si byl blízký nejen jako ´Vinohraďák´, ale pojily nás i lidské názory a politické postoje, které vždy dávala najevo, bez ohledu na to, zda jí to přinášelo prospěch. I v tom byla výjimečná," říká Klaus.

Video
Video se připravuje ...

Muži přinášejí rakev Tereza Hořínková

Klaus: Nebála se říct, co si myslí

Prezient Klaus pak dodává: "Provázela mě řadou volebních kampaní a nebála se postavit i řadě mediálních štvanic, které se proti mně z různých důvodů pravidelně opakovaly."

Jiráskové si vážil i proto, že se nebála říct nahlas, co si myslí: "Nebála se říkat nahlas své názory, ačkoli jí to v uměleckém mainstreamu jistě nedělalo dobře. Byla člověkem do nepohody. Vážil jsem si ji jako občanky, umělkyně i vzácného člověka."

I proto jí udělil v roce státní vyznamenání - z jeho rukou převzala Jirásková Medaili za zásluhy. "Bude nám všem, celé české kulturní veřejnosti i mně osobně velmi chybět," uzavřel svou vzpomínku Klaus.

Fotogalerie
8 fotografií