Legendární jazzová a R&B zpěvačka zemřela v pátek 19. ledna odpoledne. O jejím skonu informovala Marlenina dcera Marla Bradshawová ve videu, které zveřejnila na sociální síti. Příčinu smrti sice neuvedla, ale je pravdou, že 81 let - to je věk vskutku požehnaný.

„S velmi těžkým srdcem svým a své rodiny oznamuji, že naše milovaná matka, vaše milovaná ikona a umělkyně Marlena Shawová dnes ve 12:03 zemřela,“ uvedla Marla na facebooku. „Byla klidná. I my jsme byli v klidu. Poslouchala některé ze svých oblíbených písní,“ líčila zpěvaččiny poslední chvíle.

Společnost Verve Records, která se Shawovou spolupracovala v osmdesátých letech, sdílela na svém profilu prohlášení, ve kterém napsala: „Jsme zarmouceni úmrtím Marleny Shawové, skvělé zpěvačky, jejíž California Soul je dnes stejně populární jako kdykoli předtím a jejíž album Is Love: Recorded Live At Vine St. pomohlo znovu spustit label Verve v roce 1987.“

Marlena Shawová se narodila pod jménem Marlina Burgessová 22. září 1942 v New Rochelle. Svou hudební kariéru začala v 60. letech zpěvem v jazzových klubech a živě vystupovala až do roku 2000. Poté se stáhla do ústraní, aby si užila zasloužený odpočinek. Vydala celkem 17 alb u osmi různých nahrávacích společností.

Nejznámější skladbou Marleny Shawové je California Soul – píseň původně napsaná pro kapelu The Messengers. Ta nejenom, že tuhle rodačku z New Yorku proslavila, ale také má trvalý dopad na hip hop a populární kulturu obecně. Její melodii využili v samplech i jiní umělci, zazněla také v televizním seriálu Zlé sestry či ve videohře Grand Theft Auto.

Kromě California Soul se zapsala do srdcí svých fanoušků také řadou dalších hitů, například Feel Like Making Love, Loving You Was Like A Party, Go Away Little Boy a Is You or Is You Ain. Píseň 't My Baby jí v roce 1990 vynesla uznání v podobě ceny Grammy. Její talent bude ve světě hudby rozhodne moc chybět...

Fotogalerie
21 fotografií