Hvězdná herečka Glynis Johnsová zemřela v domově důchodců v Los Angeles, kde trávila poslední roky svého života. Příčina jejího skonu byla prý zcela přirozená – koneckonců jí bylo nádherných sto let. „Dnešek je pro Hollywood smutným dnem. Byla poslední z posledních starého Hollywoodu,“ uvedl hereččin manažer Mitch Clem s tím, že Glynis procházela životem s inteligencí, vtipem a láskou k představení a ovlivnila miliony životů“, a že její světlo zářilo velmi jasně po dobu 100 let“.

„Nejenže truchlíme nad odchodem naší drahé Glynis, ale truchlíme i nad koncem zlatého věku Hollywoodu,“ dodal manažer – a rozhodně nepřeháněl. Vždyť kdo by si Johnsovou na první dobrou nevybavil v klasickém muzikálu Mary Poppins od Disneyho z roku 1964, kde hrála po boku Julie Andrewsové (88)? Tento film mimochodem získal pět Oscarů. Nebyl to ovšem jediný její úspěch, naopak. V roce 1973 získala cenu Tony za svůj výkon v broadwayském muzikálu Stephena Sondheima (†91) s názvem A Little Night Music (Malá noční hudba).

V tomto kuse mimochodem nazpívala píseň Send In The Clowns, kterou pro ni Sondheim speciálně napsal. Ve filmové verzi z roku 1977 ale Glynis o roli Desiree Armfeldtové přišla ve prospěch slavnější Elizabeth Taylorové (†79). Mezi dalšími, kteří nazpívali Sondheimovu patrně nejpopulárnější píseň, patří Frank Sinatra (†82), Barbra Streisandová (81) či Olivia Newtonová-Johnová (†73). Píseň se objevila také ve druhé sezoně seriálu Yellowjackets v roce 2023, kde si ji zazpíval herec Elijah Wood (42).

Johnsová byla dále nominována na Oscara za roli ve filmu Poutníci za sluncem z roku 1960 a hrála po boku Richarda Burtona (†58), Petera O'Toola (†81) a výše zmiňované Elizabeth Taylorové ve filmu Pod Mléčným lesem. Několikrát se objevila v televizi a v roce 1963 se objevila ve svém vlastním sitcomu Glynis. V pozdějších letech své kariéry si zahrála potrhlou babičku v romantické komedii Zatímco jsi spal z roku 1995. Babičku si zahrála i ve své poslední roli ve filmu Superstar z roku 1999, poté se stáhla z veřejného života...
Fotogalerie
28 fotografií