S odvoláním na hercova syna Patricka o tom informoval zpravodajský server BBC i další média. Příčinu úmrtí rodina nesdělila. Hercovi byla nicméně v roce 2001 diagnostikována chronická leukemie a v roce 2012 rakovina prostaty. O'Neal dále hrál mimo jiné ve filmech Co dál, doktore?, Papírový měsíc nebo Příliš vzdálený most.

Otec byl „hollywoodská legenda. Tečka,“ konstatoval hercův syn. „Můj táta dnes pokojně zemřel, se svým milujícím týmem po boku,“ napsal Patrick O'Neal na platformě instagram. „Jako člověk byl můj otec velkorysý,“ dodal. „A byl to vždy ten nejzábavnější člověk v místnosti. A jednoznačně nejhezčí, ale také s největším šarmem. Smrtící kombinace,“ napsal o svém otci.

Drsná vizáž O'Neala katapultovala mezi hollywoodské hvězdy po filmu Love Story, příběhu lásky movitého studenta Harvardovy univerzity a dívky z chudé rodiny, která zemře na zhoubnou nemoc. Americký filmový institut snímek považuje za jeden z deseti nejromantičtějších filmů všech dob.

V roce 1972 si zahrál ve ztřeštěné komedii Co dál, doktore? po boku Barbry Streisandové. V roce 1979 se s ní znovu objevil ve filmu Žena v ringu. „Velmi mě mrzí zpráva o úmrtí Ryana O'Neala,“ napsala Streisandová na síti X. „Byl zábavný a okouzlující. Budeme na něj vzpomínat,“ dodala.

Ve filmu Papírový měsíc (1973) si zahrál podvodníka z doby hospodářské krize. Ve snímku se objevila i jeho devítiletá dcera Tatum O'Nealová, která za vedlejší roli získala Oscara.

Po filmech Příliš vzdálený most (1977) a Barry Lindon (1975) jeho herecká hvězda na konci 70. let pohasla. Na titulních stranách novin se udržel hlavně kvůli svému bouřlivému osobnímu životu.

Dvě manželství i románek

O'Neal se narodil v Los Angeles roku 1941. Jeho matka byla divadelní herečkou a otec spisovatelem a scenáristou. Ve škole se věnoval boxu, a vypracoval si tak úctyhodnou postavu. Později přišel k prvním menším televizním rolím.

Byl dvakrát ženatý. Nejprve s americkou herečkou Joannou Mooreovou, s níž měl dvě děti, včetně zmíněné dcery Tatum, a poté s herečkou Leigh Taylorovou-Youngovou, držitelkou televizní ceny Emmy, s níž měl syna Patricka.

O'Neal udržoval dlouholetý bouřlivý románek s herečkou Farrah Fawcettovou. Vztah trval od roku 1979 do roku 1997 a poté od roku 2001 až do smrti Fawcettové v roce 2009.

V rozhovoru s Piersem Morganem v roce 2011 O'Neal uvedl, že opětovné sledování filmu Love Story ho „vlastně rozčiluje“.

Video
Video se připravuje ...

Lidé čekají ve frontě před kostelem, kde je vystavena rakev Karla Schwarzenberga. (6. prosince 2023) Blesk.cz - Veronika Foltová

Fotogalerie
11 fotografií