V roce 2012 uklouzla a zlomila si ruce, o rok později jí byly diagnostikovány srdeční problémy, v roce 2019 se zřítila z jeviště, tvrdila, že to zapříčinila krátkozrakost, ale lékaři objevili endotoxikózu. I přesto však chtěla s plnou energií pokračovat v hraní. Svůj návrat plánovala na únor.

U nás ji známe především jako rozmazlenou a trochu přitroublou Marfušu. Honosí se však řadou cen včetně Stříbrného medvěda z Berlinale 1984 za roli v melodramatu Válečná romance. V roce 2003 se představila na Febiofestu, dvakrát se zúčastnila karlovarského festivalu. „Ve Varech nás odmítli pustit do nějakého paláce s tím, že se jedná o vládní prostory. Pak se na mě hlídač zadíval a úplně roztál: ‚Jéé, Marfuška!‘ A najednou jsme mohli všude,“ vzpomíná Čurikovová.

Bude stejně jako exprezident Michail Gorbačov (†91) pochovaná na moskevském Novoděvičím hřbitově.

Troška: Lidi ji poznávali

„Byla to krásná, noblesní dáma, která byla oceňována ve světě. U nás byla bohužel známá pouze jako Marfuša. Ale lidi ji poznávali na ulici, když byla v Praze,“ zavzpomínal režisér Zdeněk Troška (69), který s ní posnídal v jednom moskevském hotelu.

Video
Video se připravuje ...

Úmrtí 2022: Kdo ze slavných nás tento rok opustil? Videohub

Fotogalerie
25 fotografií