Podle časopisu Variety se herec Leonard Whiting (72) a jeho herecká kolegyně Olivia Husseyová (71) u soudu v Santa Monice snaží získat více než 500 milionů dolarů (skoro 11,4 miliardy korun) za údajné sexuální zneužití, sexuální obtěžování a podvod. K tomu všemu mělo dojít při natáčení dnes již legendárního zpracování tragické romance britského dramatika Williama Shakespeara Romeo a Julie.

Režisér Franco Zeffirelli (†96), který zemřel v roce 2019, mladičkým (jen 16 a 15 let), v té době začínajícím hercům prý původně řekl, že ve scéně, která se odehrává ke konci filmu v ložnici, budou vystupovat v prádle tělové barvy, uvádí se v žalobě. Nicméně v den natáčení údajně Zeffirelli oznámil Whitingovi, který hrál Romea, a Husseyové, která vystoupila v roli Julie, že budou mít na těle jen make-up a že kamera bude umístěna tak, že nahotu nebude vidět.

Whiting s Husseyovou v žalobě uvedli, že „se domnívali, že jim nezbývá nic jiného než hrát nazí s make-upem na těle, jak se po nich chtělo“. Tvrdí, že režisér s nimi jednal nepoctivě a že je ve skutečnosti filmoval nahé, aniž o tom věděli. Ve scéně z ložnice je pak vidět Whitingovo pozadí a krátce i hereččina ňadra. „Co jim bylo řečeno a co se pak dělo, byly dvě různé věci,“ řekl Tony Marinozzi, obchodní manažer herců. Dodal, že oba Zeffirellimu důvěřovali.

Agentura AP připomíná, že film a ústřední skladba z něho byly ve své době hitem a že snímek zhlédly generace středoškolských studentů učících se o této slavné divadelní hře. Podle žaloby však Husseyová s Whitingem utrpěli psychickou újmu a jejich následující kariéra neodrážela úspěch filmu Romeo a Julie. Vzhledem k traumatu, jaké prodělali, a ke komerčnímu úspěchu filmu je podle herců výše odškodnění přesahující 500 milionů dolarů patřičná. 

Video
Video se připravuje ...

Sexy zrzka z Básníků Nesvačilová: Chtějí mě jenom na svlékání! Tereza Kühnelová, Jan Jedlička

Herci žalobu podali na základě kalifornského zákona, který do konce loňského roku dočasně rušil promlčecí lhůtu pro případy zneužívání dětí. Justice v tomto americkém státu se kvůli tomu zabývá velkým množstvím nových žalob a řeší starší, které byly dříve zamítnuty. Představitelé Romea a Julie žalobu podle Variety podali v pátek. Společnost Paramount se k žalobě ale prozatím nevyjádřila.

Jde přitom o zvláštní obrat především u Husseyové, co zazářila ve filmech Ivanhoe, Smrt na Nilu či v televizním snímku Matka Tereza - Pero v Boží ruce. V rozhovoru s časopisem Variety k příležitosti 50 let od natočení filmu si například libovala, že „nikdo v mém věku něco takového přede mnou neudělal“. V době natáčení jí totiž bylo pouhých 15 let. Nahou scénu pak před pěti lety obhajovala a řekla, že ji Zeffirelli natočil vkusně. „Pro ten film to bylo potřeba,“ uvedla tehdy. Dnes to ale vidí docela jinak...

Fotogalerie
36 fotografií