Je to už téměř 20 let, co snímek Láska nebeská poprvé vstoupil do kin. U příležitosti blížícího se výročí vznikl nostalgický speciál, který ukazuje, jak se hlavní hrdinové za uplynulé dekády změnili, a prozrazuje i pár pikantností z natáčení. 

V dokumentu televize ABC nechybí představitel svérázného britského premiéra Davida, herec Hugh Grant. Ten překvapil tvrzením, že u natáčení občas pořádně trpěl. Mohla za to především jedna scéna... 

Okamžik, kdy David radostně tančí po britském premiérském sídle v Downing Street 10 na píseň Jump kapely The Pointer Sisters, dnes už tak trochu vstoupil do dějin. Grant by byl ale o poznání raději, kdyby scéna nikdy nevznikla! 

Doufal, že na to nedojde

„Viděl jsem to ve scénáři a říkal jsem si, ‚No, to budu dělat hodně nerad‘,“ přiznal ve speciálním dokumentu. „Vůbec se mi nechtělo tančit, natož to nacvičovat,“ prozradil. 

Podle scenáristy a režiséra v jedné osobě Richarda Curtise (66) Grant dlouho natáčení scény odmítal. „Pořád říkal ne,“ vzpomíná Curtis. „Myslím, že doufal, že mě to přestane bavit a řeknu ,No, škoda, budeme tu scénu muset škrtnout.‘“

Smluvní gilotina

To se ale, jak už dnes víme, nestalo. Grant nakonec musel spolknout svou hrdost a dát se do tance... „Byl nerudný,“ vzpomíná se smíchem Curtis na den natáčení. Herec byl vázaný smlouvou a závazek dodržel. 

„Smluvní gilotina, ano,“ potvrdil Grant s nadnesenou hořkostí. „A mimochodem, jsem mimo rytmus. Zvlášť na začátku, když vrtím zadkem,“ upozornil na nedostatky nenáviděné scény. Taneček se nakonec navzdory hercovu odporu povedl na výbornou. „Bylo to příšerně trapné. Byl dokonalý,“ nemůže si Granta Curtis po letech vynachválit.

Zásah do scénáře

Hugh Grant si ovšem přece jen prosadil do scény svou vlastní invenci. Davidovo poskakování v určité chvíli přeruší sekretářka, která premiéra „přistihne při činu“. A právě to měl být Grantův nápad; původně měl být totiž taneček ještě delší...

Video
Video se připravuje ...

Jaké chyby udělali filmaři při natáčení filmu Láska nebeská? youtube

Fotogalerie
147 fotografií