Trojnásobný držitel Oscara, americký režisér James Cameron tvrdí, že má vědecké důkazy, které mluví jednoznačně ve prospěch Jackova úmrtí. Scénu prý mladý muž přežít zkrátka nemohl. V rozhovoru pro Postmedia Cameron řekl, že si nechal vypracovat vědeckou studii, „která má celou záležitost jednou provždy ukončit“.

Jackův skon budil vášně už od uvedení filmu v roce 1997. Po potopení zaoceánského parníku unikne Rose smrti jen o vlásek, když vyleze na kus dřeva – zřejmě z rozlomených dveří. Jack ale vedle ní umírá na podchlazení v ledové vodě, protože by je dveře oba neunesly. S tím řada diváků dodnes nesouhlasí; přežít podle nich klidně mohli oba.

„Provedli jsme důkladnou forenzní analýzu s odborníkem na hypotermii, který reprodukoval plovák z filmu. Vzali jsme dva kaskadéry, kteří měli stejnou tělesnou hmotnost jako Kate a Leo, a umístili jsme senzory jak na ně, tak i do jejich těl. Dali jsme je do ledové vody a testovali jsme, zda by různými způsoby mohli přežít. Odpověď byla, že by to oba přežít nemohli. Přežít mohl jen jeden,“ uvedl Cameron. Detaily studie budou zveřejněny příští rok v únoru v dokumentu National Geographic u příležitosti vydání remasterované verze Titanicu

Podle Camerona Jack musel zemřít hlavně pro účely zápletky. „Je to jako Romeo a Julie. Je to film o lásce, oběti a smrtelnosti. Láska se zde měří obětí,“ popsal režisér svůj záměr. Po svém uvedení v roce 1997 se Titanic stal nejvýdělečnějším filmem všech dob, dokud ho v roce 2009 nepředstihl další Cameronův snímek – dobrodružné sci-fi Avatar.

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Druhá zkáza Titanicu. Do roku 2030 se vrak rozpadne Jiří Marek, Lukáš Červený

Fotogalerie
35 fotografií