Úterý 7. května 2024
Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství
Zataženo, déšť 15°C

Život »Jessicy Fletcherové« (†96) plný zvratů: Odmítla točit s Formanem!

/
  • Život Angely Lansbury byl pestrý
    13. října 2022 ● 20:30

    Jen pět dnů před svými 97. narozeninami zemřela britská herečka Angela Lansburyová, která se proslavila hlavní rolí Jessicy Fletcherové v detektivním seriálu To je vražda, napsala. Její život byl neskutečně pestrý a vydal by na film plný nečekaných zvratů i obrovských úspěchů...

    Hereččino skutečné jméno znají jen fajnšmekři, amatérskou vyšetřovatelku Jessicu Fletcherovou ze slavného seriálu inspirovaného příběhy slečny Marplové od Agathy Christie celý svět. Bývalou učitelku angličtiny a zvídavou spisovatelku, která díky brilantní logice rozplétala kriminální případy ve svém okolí, hrála Angela Lansburyová dlouhých 12 let (1984 – 1996, celkem 264 epizod). Jeden z nejdelších detektivních seriálů televizní historie také léta s manželem produkovala, sklidili za ně čtyři Zlaté glóby a vydělali miliony dolarů.

  • 1.

    Život a smrt

    Angela Lansburyová byla rodilá Britka, ale ve válečném roce 1940, kdy jí nebylo ani patnáct, odešla s rodiči a sourozenci do USA. V 70. letech kvůli dětem bojujícím se závislostí na drogách žila nějaký čas v Irsku, a díky tomu měla několik občanství. Na svou rodnou Anglii nezapomínala a Anglie nezapomínala zase na ni. Byla oceněna titulem „dame“, kterým ji poctila samotná královna Alžběta II. (†96), i Řádem britského impéria.

     

    Jejím domovem však byla Amerika. A tam také v noci na úterý vydechla naposledy. „Odešla pokojně ve spánku ve svém domě v Los Angeles hodinu a půl po půlnoci,“ uvedla její rodina. Příčinu úmrtí nijak neupřesnila, Angela ale zdravotně strádala už několik měsíců, v červnu si už třeba nebyla schopná přijít pro cenu za celoživotní dílo na Tony Awards... „Rozloučení bude jen soukromé,“ dodali pozůstalí.

  • 2.

    Nejbohatší televizní hvězda

    Její pracovní morálka byla záviděníhodná. 14 hodin denně makala na natáčení seriálu To je vražda, napsala. V počátcích brala v přepočtu 750 tisíc korun za epizodu, časem si vymohla u studií Universal a CBS pět milionů! To byl na tu dobu nevídaný honorář, který z ní dělal nejbohatší televizní herečku světa, vzniklo přece 264 dílů!

     

    Další tučné odměny kasírovala díky tomu, že byli s manželem také výkonnými producenty seriálu. K jednáním měli všechny trumfy, vždyť jen v USA je sledovalo v průměru 25 milionů diváků (a na vrcholu přes 40)! Taková čísla nevykazovali později ani Přátelé! Experti odhadují, že po ní muselo zůstat dědictví v hodnotě přes 70 milionů dolarů, což je v přepočtu asi 1,76 miliard korun!

  • 3.

    Nevydařené první manželství

    Když se v necelých 20 letech Lansburyová v Americe poprvé vdávala, nenapadlo ji, že o devět měsíců později nebude chovat, ale rozvádět se. A to poté, co jí manžel, herec Richard Cromwell (†50) utekl s chlapem! „Absolutně mě to sejmulo. Ale nakonec jsme našli cestu, jak zůstat aspoň přáteli,“ komentovala to. Přátelit se ale nemohli dlouho, Richard po 15 letech umřel na rakovinu jater.

     

    Podruhé se vdala o čtyři roky později a s Peterem Shawem (†84) prožila 53 šťastných let, než jí v roce 2003 zemřel na selhání srdce. Měli spolu dvě děti, navíc byla Angela adoptivní mámou jeho syna Davida (78) z prvního manželství. Od nich měla tři vnoučata a pět pravnoučat.

  • 4.

    Debut snů a Oscar

    Angela byla hned za svou první filmovou roli – v noirovém filmu Plynové lampy (1944) – nominována na Oscara! „Jeden den jsem v obchoďáku balila vánoční dárky a další natáčela s Ingrid Bergmanovou! To nemá daleko k zázraku,“ vzpomínala Lansburyová. Nominována byla i za svůj druhý film (Obraz Doriana Graye, 1945) a ještě v roce 1963 (Mandžuský kandidát), zlatou sošku od Akademie si ale přebrala až v roce 2013, a to za celoživotní dílo.

     

     

    Ale pozor – nebyla vždy jen úspěšná: Neproměnila třeba žádnou z 18(!) nominací na televizní ceny Emmy, což je (poměrně smutný) historický rekord. Tehdy ale ještě nebylo zvykem dávat tato ocenění „pokleslému“ detektivnímu žánru...

  • 5.

    Odmítnutí Miloše Formana

    Angela Lansburyová byla jednou z hereček, které Miloš Forman (†86) v první půlce 70. let oslovil s nabídkou na roli despotické sestry Mildred Ratchedové v Přeletu nad kukaččím hnízdem. Odmítla ho, tudíž oscarovou úlohu svěřil Louise Fletcherové (†88). Ta mimochodem zemřela před necelými třemi týdny. „Mockrát jsem přemýšlela, kde bych asi skončila, kdyby kterákoli z hereček oslovených přede mnou Milošovi kývla,“ uvědomovala si Louise svou kliku.

     

    Stejnou ale měla o pár let později i Angela s hlavní rolí v seriálu To je vražda, napsala. Před ní ji totiž odmítly tři jiné herečky (mj. Doris Dayová), až pak se dostalo na ni! Angela po nabídce lačně skočila. „Pořád jsem hrála jen služebné nebo hospodyně a už jsem toho měla plné zuby. Potřebovala jsem změnu, zazářit!“ řekla.

  • 6.

    Trápení s dětmi

    Dalo by se říct, že Lansburyová byla workholičkou. Pravdou ale bylo, že práce pro ni byla podle jejích slov vysvobozením z útrap, které jí působily děti. Syn Anthony (70) i dcera Deidre (69) začali kouřením marihuany a skončili závislí na heroinu! Aby dokázali přestat, odstěhovala se s nimi na víc než rok na samotu do Irska.

     

    Zčásti i proto, že dcera se vedle drog zapletla taky se sektou fanatického Charlese Mansona (†83), která měla o něco později na svědomí několik vražd, mimo jiné třeba krásné herečky Sharon Tateové (†26), manželky režiséra Romana Polanského (89). Plán jí klapl. Děti fetovat přestaly, ze syna se stal režisér (natočil 68 epizod jejího seriálu), z dcery restauratérka.

  • 7.

    Galerie

    Jak šel čas se známou herečkou, na to se můžete podívat do naší galerie...

    Fotogalerie
    76 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy