Za čtyři roky by oslavil devadesátku, požehnaný věk ale vnímá spíš jako prokletí. Francouzský herec Alain Delon se odmítá stát nemohoucím starcem, a tak plánuje podstoupit eutanazii. Herec dlouhodobě žije ve Švýcarsku, kde je asistovaná sebevražda legální.

Jako průvodce posledními okamžiky si vybral svého nejstaršího syna Anthonyho (57), který se v posledních chvílích staral už o Delonovu exmanželku Nathalii (†79). Ta v roce 2021 podlehla rakovině slinivky.

„Ano, je to pravda, zeptal se mě na to,“ potvrdil Anthony v rozhovoru pro německou televizi RTL, který vznikl u příležitosti vydání jeho nové knihy Mezi psem a vlkem o dětství s Delonem. 

Sám Delon o eutanazii mluvil již v minulosti. „Jsem pro,“ řekl například loni v rozhovoru pro televizi TV5 Monde. „Jednak proto, že žiji ve Švýcarsku, kde je eutanazie možná, a také proto, že mi to přijde nejlogičtější a nejpřirozenější. Od určitého věku, od určitého okamžiku máme sakra právo to potichu ukončit, bez nemocnicí, injekcí a takových věcí,“ vyjádřil se tehdy herec.

 Že nejde jen o plané řeči, dokázal i tím, že už si zorganizoval svou pozůstalost. „Nechci, aby v tom byl nepořádek,“ uvedl. 

Delon přiznal, že ačkoli je stále v relativně dobré kondici, blížící se devadesátku už na sobě cítí a vadí mu, že nemůže žít tak jako dřív. „Stárnutí je na houby! A nemůžeme s tím nic udělat. Ztrácím svůj obličej, zrak, postavím se na nohy a cítím, jak mě bolí kotník... Je to hrozné,“ svěřil se před časem pro francouzský časopis Le Point. 

VIDEO: Druhý pohřeb Jeana-Paula Belmonda (†88): Rodina a přátelé se loučili v kostele, dorazil i Delon

Video
Video se připravuje ...

Druhý pohřeb Jeana-Paula Belmonda (†88): Rodina a přátelé se loučili v kostele, dorazil i Delon Reuters

Fotogalerie
85 fotografií