Herec Alec Baldwin je žalován za pomluvu rodinou padlého mariňáka poté, co se na sociálních sítích pustil do ostré debaty s jedním ze členů vojákovy rodiny, který se účastnil útoku na Kapitol, k němuž došlo 6. ledna 2021. Sestry a vdova po desátníkovi Lance Rylee J. McCollumovi, který zemřel 26. srpna 2021 při útoku sebevražedného atentátníka v Kábulu v Afghánistánu, po herci požadují odškodné 25 milionů dolarů (536 milionů českých korun) plus právní poplatky. V žalobě, kterou ženy podaly v pondělí u okresního soudu ve Wyomingu, píší, že kvůli Baldwinovi utrpěly újmu. Posuďte sami.

Po McCollumově smrti byl založen účet GoFundMe pro jeho vdovu Jiennah McCollumovou „a jejich brzy narozenou dceru“, jak uvádí žaloba. Baldwin se doslechl o tomto hnutí, slitoval se nad truchlícími a poslal jim skrze jednu ze sester šek na 5 tisíc dolarů (107 tisíc korun) jako „poctu padlému vojákovi“. 3. ledna ale mariňákova sestra Roice „uveřejnila na svém instagramu fotografii davu demonstrantů u Washingtonova památníku v očekávání 6. ledna 2022, ročního výročí její účasti na demonstraci ve Washingtonu, DC“.

V ledna 2021 se stovky příznivců tehdejšího prezidenta Donalda Trumpa (75) sešly před Kapitolem a protestovaly proti Kongresu, který potvrdil výsledky prezidentských voleb. Mnozí výtržníci se probili přes ochranku až do budovy a množství násilí a anarchie, které tak trochu vyvolal sám Trump svým plamenným proslovem ke svým příznivcům, tehdy všechny šokovalo. Důsledky tohoto brutálního činu v Američanech stále doznívají. A nepochybně i v samotném Baldwinovi, jenž vždy patřil k velkým kritikům bývalého prezidenta.

VIDEO: Alec Baldwin zabil kameramanku (†42) a postřelil režiséra: Slzy při výslechu!

Video
Video se připravuje ...

Alec Baldwin zabil kameramanku (†42) a postřelil režiséra: Slzy při výslechu! reuters

„Když jsem vám poslal dolary za vašeho zesnulého bratra, ze skutečné úcty k jeho službě této zemi, nevěděl jsem, že jste výtržník 6. ledna,“ napsal podle žaloby herec mladé ženě. Roice, která „nikdy nebyla zadržena, zatčena, obviněna ani odsouzena za jakýkoli zločin spojený s její účastí na akci 6. ledna 2021 ve Washingtonu“, Baldwinovi odpověděla, že „protestování je v této zemi naprosto legální“, na což Baldwin reagoval, že její „aktivity vedly k nezákonnému ničení vládního majetku i ke smrti strážce zákona a napadení výsledku prezidentských voleb“.

Což by až tak nevadilo, jenže vzápětí ženinu fotografii i s popsáním vzniklé situace zveřejnil na svém instagramu, kde jej sleduje 2,4 milionu stejně smýšlejících příznivců. „Vděčně jsem podpořil kampaň GoFundMe, a přitom jsem nevěděl, že žena, kterou jsem oslovil, je rebelka. Myslím, že je to... pozoruhodné. Pravda je podivnější než fikce,“ psal v příspěvku, který vyvolal vlnu nenávisti vůči Roice. A nejenom vůči ní – „nenávistné zprávy, a dokonce i výhrůžky smrtí“ obdržela i Lanceova další sestra Cheyenne a jeho vdova Jiennah.

Kromě nedbalosti a pomluvy teď dotčené ženy žalují Baldwina také za narušení soukromí a úmyslné vyvolávání citového strádání. „Bez ohledu na politiku člověka by to, co tady Baldwin udělal, nemělo být nikdy tolerováno. Je jedním z nejznámějších lidí v zemi a má sociální sítě, které sleduje pětinásobek populace státu Wyoming. Zneužil tuto platformu k tomu, aby udělal McCollumovým peklo v době, kdy se právě začali vyrovnávat s Ryleeho smrtí,“ citovalo rozhořčené pozůstalé CNN.com.

Fotogalerie
76 fotografií