Bronski kapelu založil v roce 1983 se zpěvákem Jimmym Sommervillem a muzikantem Larrym Steinbachekem. Do čela britské hitparády se probojovali s písničkou Smalltown Boy, kterou BBC označuje za hymnu homosexuálů, dále pak s Why? nebo coververzí hitu I Feel Love od Donny Summer.

Písnička Smalltown Boy oslovila mnoho fanoušků, kteří se viděli v příběhu mladého homosexuálního muže, jenž odchází z rodného města plného předsudků za nejistou budoucností do Londýna.

„Pracovat s ním na písničkách a té jedné skladbě, která změnila naše životy a dotkla se životů tolika jiných lidí, bylo zábavné a strhující,“ napsal na twitteru Jimmy Sommerville. Steinbachek zemřel v prosinci 2016, krátce poté, co mu lékaři zjistili rakovinu. Z jakých příčin zemřel Bronski, média neuvedla.

Všichni tři členové Bronski Beat se veřejně hlásili ke své homosexuální orientaci a ve své hudbě se otevřeně dotýkali politických témat. Americký hudební magazín Spin trio nazval „zřejmě první opravdovou gay skupinu v historii popu“.

VIDEO: Bronski Beat - Smalltown Boy (Official Video)

Fotogalerie
3 fotografie