Austrálií se nese velice smutná novinka: V pondělí zemřel pravděpodobně jeden z nejproslulejších australských herců David Gulpilil (†68). Informaci o jeho úmrtí médiím oznámil premiér Jižní Austrálie. „S hlubokým zármutkem sdílím s lidmi z Jižní Austrálie zprávu o úmrtí legendárního a jedinečného umělce, který utvářel historii australského filmu a na plátně reprezentoval původní obyvatele, Davida Gulpilila Ridjimirarila Dalaithngu,“ uvedl Steven Marshall (53).

Marshall uvedl, že Gulpilil byl mužem, který celým svým srdcem miloval svou zemi i svou kulturu. „Měl jsem to štěstí ho potkat při několika příležitostech, naposledy v březnu tohoto roku na premiéře jeho posledního filmu Jmenuji se Gulpilil, v němž vyprávěl svůj vlastní příběh. Režírovala ho Molly Reynoldsová,“ prozradil premiér. Snímek se začal natáčet v roce 2017, nedlouho poté, co mu byla diagnostikována rakovina plic a lékaři odhadovali, že mu zbývá tak šest měsíců života.

VIDEO: LESK! Lži ve Stardance a hrozí Miraiovi konec? A šokující diagnóza Kačera

Video
Video se připravuje ...

Lži ve Stardance a hrozí Maraiovi konec? A šokující diagnóza Kačera Bára Horáková, Lukáš Červený

Gulpilil však s vážnou nemocí statečně bojoval další čtyři roky. Zanechal za sebou úctyhodnou, padesát let trvající filmovou kariéru. Patřil k obyvatelům žijícím na tropickém severovýchodě Austrálie, kteří se označují jako Aboridžinci, ke klanu Mandhalpingu. Své dětství prožil v buši. Svou pozoruhodnou kariéru začal již v roce 1971, kdy dostal nabídku zahrát si v britském dobrodružném filmu Cesta. Byl známý nejenom z filmů Krokodýl Dundee, ale i Austrálie, Charlieho země, Goldstone, Poslední vlna nebo Chlapec a pelikán.

Kromě úspěchů na filmovém poli byl Gulpilil velmi úspěšný i coby tanečník, absolvoval celou řadu vystoupení a získal množství cen. Celkem čtyřikrát vyhrál prestižní taneční soutěž Darwin Australia Day Eisteddfod. Pyšnit se mohl také titulem Člen řádu Austrálie. V posledních letech měl však problém s alkoholem i s domácím násilím (s tím má však celosvětově alarmující problém celé etnikum původních obyvatel Aboridžinců). V roce 2011 byl dokonce odsouzen k roku vězení poté, co v opilosti zlomil koštětem ruku své manželce Miriam Ashleyové.

Fotogalerie
26 fotografií