Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Tragické osudy hvězd Vinnetoua: Infarkt na ulici, smrt na dálnici a nehoda s kočárkem!

/
  • Jak se změnily hvězdy Vinnetoua?
    Aktualizováno - 20. prosince 2021 ● 12:18
    26. listopadu 2021 ● 05:00

    Nedlouho poté, co zesnula francouzská herečka Marie Versiniová (†81), představitelka krásné indiánky Nšo-či, slaví její herecký kolega z oblíbených westernů Ralf Wolter neuvěřitelné 95. narozeniny. Jak šel čas s ostatními herci, co se proslavili v legendárních „mayovkách“? Kteří z nich jsou ještě naživu?

  • 1.

    Vinnetou

    Vrchní náčelník apačů Vinnetou (údajně inspirován skutečným apačským náčelníkem Cochise, žijícím v letech 1805–1874) si na plátnech kin a na černobílých obrazovkách starých televizí získal srdce snad všech Evropanek. I proto, že mu svou ostře řezanou tvář propůjčil charismatický Pierre Brice… a svůj výrazný hlas v českém dabingu neméně charismatický Stanislav Fišer (89).

  • 2.

    Pierre Brice (†86)

    Pierre Brice se narodil jako potomek starého šlechtického rodu, a jeho skutečné jméno znělo Pierre-Louis baron de Bris. Bojoval jak v druhé světové válce, tak i v cizinecké legii v Indočíně. Živil jako model, tanečník a akrobat, a z role indiánského náčelníka zprvu nebyl nadšený. Kasovní úspěch ho překvapil. Vinnetoua si zahrál v celkem 11 filmech, vracel se k němu v divadelních představeních, na srazech fanoušků a také v televizním seriálu z roku 1980. Pierre často litoval, že kvůli natáčení mayovek přišel o celou řadu jiných rolí. „Je to smutné, ale myslím to vážně. Po třetím pokračování jsem toho měl nechat,“ tvrdil s hořkostí. Díky Vinnetouovi však potkal svou manželku Hellu Krekelovou (72), která byla o 21 let mladší a od mládí patřila mezi jeho oddané fanynky. 6. června 2015 ve věku 86 let odešel Brice do věčných lovišť.

  • 3.

    Old Shatterhand

    Zálesák Old Shatterhand, vlastním jménem Karl či Charley (indiány zvaný též Šarlí), byl společně se svým přítelem a pokrevním bratrem, indiánským náčelníkem Vinnetouem, nejznámější literární postavou, kterou vytvořil německý spisovatel Karel May. Ve filmech mu propůjčil svou tvář svůdník Lex Barker.

     

  • 4.

    Lex Barker (†54)

    Americký rodák Lex Barker pocházel ze zámožné rodiny a měl předurčený osud stavaře, od mládí však potají hrával ochotnické divadlo. Když ukončil studium prestižního Pricetonu, rodina jej vydědila. Herec si však ušlý zisk záhy vydělal sám, slavil obrovský úspěch coby Tarzan. Z Ameriky se přesunul do Evropy, kde se z rolí v detektivkách přesunul na westerny. Měl mnoho slabostí, hodně pil a ženy střídal jako ponožky. Jeho postelí jich prošlo nespočetně a pětkrát vstoupil do svazku manželského. Čtyři roky byl například manželem slavné hollywoodské krásky Lany Turnerové (†74). Trpěl i dlouhodobými zdravotními problémy, od války měl místo části lebky stříbrný plíšek. Proto jej často sužovaly migrény. 11. května 1973, krátce po svých čtyřiapadesátých narozeninách, dostal infarkt na jedné z rušných newyorských ulic. Slavného herce nechali lidé ležet na chodníku mnoho minut bez pomoci, jelikož se domnívali, že je opilý…

  • 5.

    Nšo-či

    Vinnetouova mladší sestra Nšo-či okouzlila jak Old Shatterhanda, tak i jeho hereckého představitele Lexe Barkera. Jejich lásce však nebylo přáno, tato indiánka zemřela hned v prvním díle. Zesnula v náručí svého vyvoleného, což byla mimochodem první scéna, kterou její představitelka natáčela.

  • 6.

    Marie Versiniová (†81)

    Rodina Marie Versiniové pocházela z Korsiky, otec byl profesorem na Sorboně v Paříži. Již v 17 letech se stala členkou významné divadelní scény Comédie-Française. Byla i úspěšnou modelkou a objevila se na obálkách mnoha časopisů. Při natáčení Vinnetoua mezi ní a Lexem Barkerem přeskočila jiskra. Lex byl ale v té době ženatý a navíc jeho manželka, švýcarská herečka Irene Labhartová (†25), sváděla boj se smrtelnou leukemií. „S vědomím, že jsem ublížila nemocnému člověku, bych asi nedokázala žít. Být Lex volný, všechno dopadlo jinak,“ vzpomínala Versiniová. V roce 1974 se tato kráska s hlubokýma očima provdala za scenáristu a režiséra Pierra Vialetta (†94), v jehož snímcích se pak často objevovala. Právě kvůli němu v roce 1984 opustila svět filmu, aby se o něj mohla ve stáří starat – byl totiž o dobrých 22 let starší než ona. Neměli spolu žádné děti. Zesnula 22. listopadu tohoto roku.

  • 7.

    Ribanna

    Ribanna je jednou z hlavních postav westernového filmu Vinnetou – Rudý gentleman, natočeného na motivy románů Karla Maye. Jedná se o jedinou dceru náčelníka Asiniboinsů Tah-ša-tungy, do které se zamiloval sám náčelník Apačů Vinnetou. Jejich lásce však nebylo přáno, dostal ji za manželku Robert Merill, syn velitele pevnosti Niobara.

  • 8.

    Karin Dorová (†79)

    Ribannu si zahrála německá herečka Karin Dorová, vlastním jménem Käthe Rose Derrová. K filmu se dostala až poté, co se seznámila se svým prvním manželem režisérem Haraldem Reinlem (†78), což jí zajistilo řadu filmových rolí z jeho tehdejší filmové tvorby. Půvabná brunetka se ale celosvětové slávě začala těšit až poté, co byla obsazena do Vinnetoua. V příbězích z pera Karla Maye si pak zahrála ještě dvě menší role, slečnu Ellen a slečnu Mabel, a v roce 1994 obdržela Scharlihovu cenu, udělovanou za prezentaci „mayovek“. Třikrát se provdala, překonala rakovinu i závislost na lécích proti bolesti a na povzbuzení. Zemřela 6. listopadu 2017. Její život skončil poté, co dlouhou dobu bojovala s těžkými zraněními, která utrpěla během tragického incidentu na ulici. Omylem ji totiž srazila matka s kočárkem...

  • 9.

    Robert Merill

    Poručík Robert Merril je jednou z hlavních postav německého westernového filmu Vinnetou – Rudý gentleman. Mladého vojáka poručíka americké armády, jediného syna plukovníka Merrila, velitele pevnosti Niobara, jenž se zakouká do krásné Ribanny, před kamerou ztvárnil italský herec Mario Girotti…

  • 10.

    Terence Hill (82)

    Umělecké jméno Maria Girottiho je docela jiné – Terence Hill. A jako jeden z mála herců z „mayovek“ je také dodnes naživu. Nechybělo ale přitom mnoho a zemřel již jako malý chlapec – v době 2. světové války totiž žil v malé německé vesnici v blízkosti Drážďan, na kterou se sneslo spojenecké bombardování. V Německu si pak zahrál v řadě westernů, později se přesunul do Itálie, kde se uchytil v rolích komediálních. Ve filmech často tvořil kontrastní pár s výbušnou chemií s Budem Spencerem (†86). V roce 1967 se tento modrooký fešák, jenž si po většinu života barvil své tmavé vlasy na blond, oženil se scenáristkou Lori Hillovou a je s ní dodnes – v roce 2017 oslavili takzvanou zlatou svatbu. Měli spolu dva syny, jednoho vlastního, druhého adoptovaného. Ten však ve svých 16 letech zemřel při automobilové nehodě.

  • 11.

    Sam Hawkens

    Roztomilý komický mužíček Sam Hawknes patří patrně k nejoblíbenějším hrdinům z pera Karla Maye. Poprvé se v roce 1962 objevil v Pokladu na Stříbrném jezeře, následovaly snímky Vinnetou, Old Shatterhand, Vinnetou – Poslední výstřel, Vinnetou a míšenka Apanači, a Vinnetou a Old Shatterhand v Údolí smrti. Jeho legendární chichotání se filmovým divákům moc dobře vrylo do paměti.

  • 12.

    Ralf Wolter (95)

    Ralf Wolter se narodil 26. listopadu 1926 v Berlíně jako syn humoristy, akrobata a zpěváka. Poté, co dokončil studium na herecké akademii, začal účinkovat v různých berlínských divadlech. V roce 1951 získal svou první filmovou roli. Celkem si zahrál ve více než sto snímcích a úspěšný byl i na prknech berlínských divadel, muzikálů a kabaretů.  Díky svému smyslu pro humor se stal doslova a do písmene miláčkem publika. Před kamerou se Wolter naposledy objevil v roce 2012 v německé komedii Bis zum Horizont, dann links!, poté odešel do hereckého důchodu. V roce 2002 na dálnici způsobil při otáčení vozu havárii kamionu a osobního auta, ve kterém zemřeli tři lidé. Z místa odjel a o nehodě se dozvěděl až z rádia. Za zabití z nedbalosti mu hrozilo až pět let vězení, nakonec vyvázl s podmínečným trestem deseti měsíců. Nyní slaví své pětadevadesáté narozeniny.

  • 13.

    Galerie

    Na další snímky z legendárních a dodnes oblíbených filmů se můžete podívat do naší galerie. Stejně tak jako na jejich představitele a jejich proměnu v průběhu let...

    VIDEO: Nšo-či z Vinnetoua a další role legendární Marie Versini

    Video
    Video se připravuje ...

    Nšo-či z Vinnetoua a další role legendární Marie Versini Videohub

    Fotogalerie
    98 fotografií

     

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy