Přede dvěma lety se vážně zranila doma v Paříži, poranila si hlavu a zlomila několik kostí. Zotavovala se pomalu pod dohledem pečovatelek, v posledním rozhovoru pro Bild poznamenala, že „Nic už není jednoduché, ani čekání na to, až bude líp.“

Zemřela 22. listopadu v Guingamp.Po smrti už je i samotný Vinnetou Pierre Brice (†86)  a Lex Barker (†54) alias Old Shatterhand.

Rodina Marie Versiniové pocházela z Korsiky, otec byl profesorem na Sorboně v Paříži. Již v 17 letech se stala členkou významné divadelní scény Comédie-Française. Zde úspěšně účinkovala, mimo jiné v Shakespearově dramatu Romeo a Julie. Roku 1954 získala bakalářský titul na Moliérově gymnáziu v Paříži, o dva roky později se na nás smála z obálky časopisu Elle.

V tom samém roce úspěšně debutovala ve filmu, byť svoji první větší rolí získala až v roce 1958 v anglickém snímku A Tale of Two Cities. Díky svým jazykovým schopnostem (plynně mluví italsky, anglicky, francouzsky a německy) se uplatnila i v dalších zahraničních filmech, například v americkém snímku Pařížské blues.

V roce 1963 zvítězila v konkurzu na svoji nejznámější roli Vinnetouovy sestry Nšo-či ve snímku Vinnetou, což jí zajistilo velkou proslulost. Poté si zahrála ještě v několika dalších dobrodružných filmech natočených na námět knih Karla Maye. Legendární mayovky milovala už od dětství a právě rolí Nšo-či si tak splnila velký životní sen. Poprvé si ji „zahrála“ už v sedmi letech, když slavila v indiánském kostýmu narozeniny.

„Natáčení v Chorvatsku s Lexem Barkerem a Pierrem Bricem bylo pro mne nezapomenutelným zážitkem. V té době jsem si ani neuvědomovala, jak je ten film úspěšný a jeho sláva trvá až dodnes,“ líčila Versiniová v rozhovoru pro jeden německý deník.

V roce 1974 se tato kráska s hlubokýma očima provdala za scenáristu a režiséra Pierra Vialetta (†94), v jehož snímcích se pak často objevovala. Právě kvůli němu však v roce 1984 opustila svět filmu, aby se o něj mohla ve stáří starat – byl totiž o dobrých 22 let starší než ona. Devětatřicet let trvající manželství zůstalo ale bezdětné.

VINNETOU: Nšo-či na pohřbu Vinnetoua Pierra Brice: Byl jako můj bratr!

Video
Video se připravuje ...

Nšo-či na pohřbu Vinnetoua Pierra Brice: Byl jako můj bratr! David Turek, Jan Jedlička

Fotogalerie
10 fotografií