Meky se naposledy před smrtí fanouškům ozval z nemocnice v polovině října. „Přátelé, dostihl mě nějaký zákeřný bacil a skončil jsem na infuzích. Posílejte energii, budu ji potřebovat...“ informoval fanoušky muzikant. Tehdy dal najevo, že bude muset zrušit koncert a veškeré další plány.

Kdo by to byl řekl, když ještě v září Žbirka normálně pracoval a žádné problémy na sobě nedával znát. Na začátku podzimu vystoupil na pražské scéně Hudebního klubu Doupě. Tam ostatně natáčel svou vlastní show s názvem Doupě Mekyho Žbirky, kam si zval hosty a zpovídal je. Ačkoliv režisér už počítal s dalšími díly, na žádný nový už bohužel nikdy nedojde...

Rovněž v září pak Miroslav Žbirka nevynechal ani příležitost potěšit příznivce dobré hudby svým vystoupením na akci Forever Král na pražském Výstavišti. Na této koncertní poctě hudebníku Ivanu Královi (†71), který zemřel v únoru 2020, nebyl jediným hvězdným hostem. Zúčastnili se jí i například Lenka Dusilová, Aneta Langerová, Lenny, Ivan Hlas, Petr Fiala, Albert Černý či Janek Ledecký. Nikoho by asi tehdy ani nenapadlo, že jen o necelé dva měsíce později již Meky nebude mezi námi. V galerii se můžete podívat na jedny z jeho posledních fotografií, které byly pořízeny právě na tomto koncertu. 

Zpěvák Miroslav Žbirka zemřel ve středu 10. listopadu. Zanechal tu po sobě choť Kateřinu, s níž měl dceru Lindu a syna Davida. S první ženou Helgou měl ještě dceru Denisu.

Žbirka jako první Slovák v historii získal Zlatého slavíka a tím se stal zároveň i prvním Slovákem, který v této anketě sesadil z pomyslného trůnu Karla Gotta. Psal se tehdy rok 1982. Zůstane tu po něm spousta nádherných písní, například Balada o pol'ných vtákoch, Čo bolí, to prebolí, Atlantida či Sněhulák. S Ivou Frühlingovou (39) nak nazpíval také písničku Někdy stačí dát jen dech, která se stala znělkou seriálu Ordinace v růžové zahradě.

VIDEO: Zemřel hudebník Miro Žbirka

Video
Video se připravuje ...

Zemřel hudebník Miro Žbirka. Videohub

Fotogalerie
64 fotografií