„Byl již nějakou dobu velmi unavený. Odešel v tichosti,“ uvedl pro AFP hercům právník Michel Godest. Francouzská filmová legenda přitom ještě v dubnu oslavila 88. narozeniny.

Smrti se Jean-Paul podle svých vlastních slov nebál. „Měl jsem velmi šťastný život. To nejlepší teprve přijde,“ pronesl dokonce v roce 2018 v rozhovoru s deníkem Corse-Matin. Dokonce se nechal slyšet, že se těší, až se »tam nahoře« setká se svými hereckými kolegy Jeanem Rochefortem a Philippem Noiretem.

Belmondo, fanoušky přezdívaný Bébel, se narodil 9. dubna 1933 na pařížském předměstí Neuilly-sur-Seine. Jeho 50letou kariéru v roce 1959 odstartoval snímek francouzské nové vlny U konce s dechem režiséra Jeana-Luca Godarda. Miláčkem několika generací se ale stal zejména díky filmům, v nichž spojil akci s humorem.

Velikána francouzského filmu proslavily snímky Bláznivý Petříček či Muž z Ria. Dodnes se každý rok v televizi reprízují i další snímky, v nichž zazářil – například Zvíře, Profesionál, Eso es či Muž z Acapulca. Za svou kariéru ztvárnil Belmondo přes 80 rolí. V květnu 2011 v Cannes obdržel Zlatou palmu za celoživotní dílo. Stejně tak byl oceněn v září 2016 Zlatým lvem v Benátkách.

V roce 2001 utrpěl Belmondo mozkovou mrtvici, po níž částečně ochrnul. Před kamerou se pak již spíše neobjevoval, posledním hereckým počinem byl film Muž a jeho pes. Vzniklo ale také několik dokumentů o něm. Hercovým posledním snímkem je tak  televizní dokument z roku 2015, přibližující jeho úspěšnou filmovou kariéru. Film Belmondo o Belmondovi je postaven na jeho rozhovorech se synem Paulem v místech, kde točil některé své nejslavnější filmy. 

VIDEO: Zemřel Jean-Paul Belmondo! Francouzský sympaťák, který přepsal filmovou historii

Video
Video se připravuje ...

Zemřel Jean-Paul Belmondo! Francouzský sympaťák, který přepsal filmovou historii. Mall.tv

Fotogalerie
53 fotografií