Plovoucí palác o váze 28 tun a délce 112 metrů si měl Gates za 645 milionů dolarů (16 miliard korun) pořídit začátkem února. Poprvé o něj projevil zájem na loňské jachtové show v Monaku a zdá se, že do koupě opravdu šel. Názvem jachty veškerá obyčejnost končí. „Aqua“, tedy voda, totiž na svých pěti palubách skrývá nevídaný luxus.


Ve svých velkých kajutách dokáže ubytovat až 50 hostů, počítáme-li i potřebnou posádku včetně kapitána. Tělocvična, masážní a kosmetický salón nebo soukromé kino jsou samozřejmostí. Lodní můstek dopřává kapitánovi 360° pohled na oceán a stejně tak i dojem, že se plaví na vesmírné lodi. A tady nádech sci-fi zdaleka nekončí. 



Nadčasový interiér se zvlněnými plechovými zdmi a kalichovými umyvadly s vodou tekoucí ze stropu se mísí s tradičním stylem zaoceánských parníků minulého století.

Společenská hala je obložená dřevem a nabízí rozmanitost v dekoraci, majitel si ji však může vybavit podle sebe, samozřejmě by ale nesměly chybět výstavní umělecké kousky, jež celý prostor vyzdvihnou na patřičnou úroveň. Loď má také dva bazény – jeden se skrývá pod osvětleným točitým schodištěm, druhý najdeme na horní palubě.


Zdaleka nejdůležitějším atributem, proč se Gates rozhoupal k útratě 16 miliard, je její ekologičnost. Jachta pluje na kapalný dusík a její jedinou emisí je voda. Na jedno natankování zvládne vzdálenost přes 6 000 km. Podle informací The Sunday Telegraph je superjachta stále ve výrobě - do vod by měla vplout až v roce 2024.

Fotogalerie
33 fotografií