Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

„Svět ztratil hrdinu.“ Grammy 2020 ve stínu smrti Bryanta (†41). Triumfovala Billie Eilish

Autor: ČTK - 
27. ledna 2020
06:26

Udílení hudebních cen Grammy ovládla zpěvačka Billie Eilish (18). Získala cenu za nejlepší album, píseň, nahrávku a je i objevem roku. Frammy 2020 však značně poznamenalo úmrtí jednoho z nejlepších basketbalistů všech dob Kobeho Bryanta, který v neděli společně se svou 13letou dcerou Gigi  zahynul při havárii vrtulníku v Kalifornii. 

Nejen cenu pro nejlepší píseň roku, ale i album si dnes na udílení amerických hudebních cen Grammy odnesla osmnáctiletá americká zpěvačka a skladatelka Billie Eilish. Zvítězila se songem Bad Guy, který se letos dostal až na samý vrchol amerického žebříčku Billboard Hot 100, a porazila tak slavné zpěvačky, jako jsou Lady Gaga, Taylor Swift či Lana Del Rey, napsala agentura AFP.

Pocta zemřelé legende basketbalu

Mnoho z umělců na pódiu dalo najevo svůj smutek po tragické smrti basketbalového legendy USA i celého světa Kobeho Bryanta po zřícení vrtulníku a vyjádřilo upřímnou soustrast rodině. Při pádu vrtulníku nepřežil nikdo z 9 lidí na palubě.

Na hvězdného basketbalistu zavzpomínala při svém úvodním vystoupení i americká zpěvačka a patnáctinásobná držitelka Grammy Alicia Keys, která udílení cen moderovala. Přidala se k ní i americká zpěvačka a rapperka Lizzo, která se pyšnila rekordními osmi nominacemi na prestižní ocenění. Jedenatřicetiletá Lizzo, vlastním jménem Melissa Viviane Jeffersonová, slaví úspěch s albem Cuz I Love You a s hitem Truth Hurts.

Grammy 2020: Pocta tragicky zesnulému Kobemu Bryantovi, americké backetbalové legendě Grammy 2020: Pocta tragicky zesnulému Kobemu Bryantovi, americké backetbalové legendě | Reuters

„Všichni teď cítíme obrovský smutek,“ uvedla Alicia Keys. „Los Angeles, Amerika i celý svět dnes ztratili hrdinu,“ dodala.

Slavnostní ceremoniál se odehrával v losangeleské hale Staples Center, která je domovem Los Angeles Lakers, za které Bryant hrál. „Dnešní noc patří Kobemu,“ řekla na úvod svého vystoupení i rapperka Lizzo. Ta hned zpočátku proměnila tři ze svých osmi nominací.

Grammy 2020: Rapperka Lizzo a tři ceny Grammy 2020: Rapperka Lizzo a tři ceny | Reuters

Grammy patří mezi nejvýznamnější hudební ocenění na světě. O nominacích a udílení cen rozhoduje na 13.000 členů americké hudební akademie. Ocenění se uděluje zhruba v 80 kategoriích.

Album o myšlenkách a sebevraždu i klimatických změnách

Album roku nahrála Billie Eilish spolu se svým bratrem Finneasem v jeho ložnici.

„Nenapsali jsme si žádnou řeč, protože jsme nenatočili tohle album, abychom s ním vyhráli Grammy. Nemysleli jsme si, že by mohlo někdy něco vyhrát. Udělali jsme album o depresi, sebevražedných myšlenkách a o klimatických změnách,“ uvedl Finneas, když si spolu se sestrou cenu přebírali. „A teď tu stojíme zmatení, ale vděční,“ dodal.

Grammy 2020: Billie Eilish si odnesla ceny za nejlepší píseň i album. Stala se rovněž objevem roku Grammy 2020: Billie Eilish si odnesla ceny za nejlepší píseň i album. Stala se rovněž objevem roku | Reuters

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Gamir55 ( 27. ledna 2020 08:13 )

Hlavně že ma zelené vlasy degeš dementní👎🤮

zlymikes ( 27. ledna 2020 07:19 )

Hrdina? Co udělal pro společnost aby se stal hrdinou? Vše co dělal dělal jen pro sebe a svoji peněženku.

Zobrazit celou diskusi