Kytarista a zpěvák skupiny The Cars s československými kořeny se ve svém newyorském domě sice dva týdny zotavoval z operace srdce, přesto bylo jeho úmrtí pro Pavlínu překvapující. „Nevím, kolik chci říct o jeho operaci, ale byla úspěšná a Ric se zotavoval velmi dobře. Takže jeho odchod, to byl ku*evský šok!“ přiznává.

Podle soudního lékaře Ocasek nakonec zemřel právě v důsledku srdeční choroby, kterou umocnila rozedma plic. „Ještě v sobotu večer jsem za ním přišla a donesla mu sušenky. Seděl jako obvykle ve svém křesle a řekl mi, že už nějaké měl, tak že si ty moje dá zítra. Že si půjde brzo lehnout, protože je trochu rozbolavělý. A to bylo naposledy, co jsem ho viděla živého...,“ popisuje osudové chvíle česká kráska Pořízková.

Ta svého manžela, se kterým strávila 28 let, ale nějaký čas už spolu nežili, navštívila i v neděli ráno osudového 15. září. „Když jsem přišla, spal. Trochu jsem poklidila, a když bylo už jedenáct, pomyslela jsem si, že se něco děje. Nakapala jsem mu kávu a našla ho ve stejné pozici jako ráno. Vypadal, že pořád spí, ale oči měl trochu otevřené. V ten moment jsem pochopila, ale nechtěla tomu uvěřit. Když jsem se dotkla jeho tváře, bylo to jako dotknout se mramoru. Příšerné…,“ doplnila pro časopis Rolling Stone Pavlína.

Vše kvůli synům

Na radu Ocaskova manažera pak vyčkala s přivoláním záchranné služby, tísňovou linku 911 vytočila až kolem čtvrté odpoledne. „Chtěla jsem, aby se naši synové Oliver a Jonathan mohli rozloučit se svým otcem. Když přišli, utvořili jsme kruh kolem Ricovy postele, chytli se za ruce a řekli ‚sbohem‘. Svým způsobem to bylo krásné, strávili jsme tak několik hodin a skutečně jsme všichni pochopili, že nás nadobro opustil,“ vzpomíná zarmoucená modelka, jejíž synové s Ocaskem Oliver a Jonathan mají 21 a 25 let. Ric měl ale ještě další čtyři syny z dvou předchozích manželství.

Ocasek byl frontmanem legendární kapely The Cars, která však přestala vydávat alba v roce 1987. Proto byli všichni překvapení, když v roce 2011 oznámila nové album. „Udělal to kvůli našim synům, protože pořádně nevěděli, co vlastně dělá. Nikdy ho naživo nezažili jako rockovou hvězdu,“ prozradila Pavlína.

Fotogalerie
49 fotografií