Začíná to jako Pohádka máje. V roce 1932 se na vesnické tancovačce voják Standa začíná dvořit mladičké Marii. Každá by ho chtěla, tak jaképak copak?

Podivný zjev

„Která holka by se nezamilovala do šarmantního, vtipného Standy?! Byl okouzlující, uměl velká gesta,“ říká o novém šestidílném projektu Studna vycházejícího ze skutečných událostí režisérka Tereza Kopáčová (54), která stála i za vznikem seriálového hitu ČT Smysl pro tumor.

Přitažlivost hlavního hrdiny ještě násobí fakt, že jej hraje fešák David Švehlík (51), zatímco v Majoru Zemanovi ho představoval herec jihlavského divadla Jaromír Crha (†60), jenž režiséra Jiřího Sequense (†85) zaujal – dle jeho slov – podivným zjevem...

Křehký i temný

Jenže jak známo, není všechno zlato, co se třpytí... „Někde hluboko uvnitř v něm od začátku doutnal problém. Máňa, kterou hraje Johana Matoušková, ho nejdříve nevidí, pak ho nechce vidět, a nakonec už nechce odejít. Žila totiž v době, kdy se od rodiny neodcházelo, a měla pocit, že ji musí držet pohromadě za každou cenu,“ líčí Kopáčová, v čem tkvěl problém.

A hned zdůvodňuje i druhý aspekt výběru hlavního protagonisty: „Potřebovali jsme někoho okouzlujícího s temnými kouty v duši. Křehkého i pevného. Takový přesně David umí být.“ Dramatickou sérii přinese Voyo.

Jak to bylo doopravdy?

V noci z 12. na 13. února 1968 ve středočeské obci Vonoklasy sousedé kolem čtvrté hodiny ranní ohlásili požár domu rodiny Jelínkových. Zahrada i hořící dům byly zamčené a na první pohled opuštěné, po uhašení požáru ale vyšetřovatelé na místě našli ostatky manželského páru, jemuž dům patřil. Zatímco Marie uvnitř uhořela, její manžel Stanislav byl objeven utopený ve studni. Až o několik desítek minut později byl v sousední obci nalezen jejich otřesený a zraněný syn. A právě kvůli němu je kolem případu tolik dohadů a nesrovnalostí. Stanislav junior totiž svou výpověď ohledně osudné noci změnil hned několikrát. Za vraha nejprve označil někoho třetího, později ale udal, že vrahem měl být jeho otec. Tak byl také případ nakonec uzavřen, a to i přesto, že Jelínek mladší při svých výpovědích několikrát prokazatelně lhal.

Z Osady do Studny

Roli syna Standy ztvární Filip František Červenka (23), jehož televizní diváci znají jako Luďanova syna z hitu Most! anebo dědice rodinné sýrárny Hynka ze seriálu Osada.

Jelínkovi žili jen jeden pro druhého

Kreativní producent Michal Prokeš ve Vonokosech žije 13 let a o rodině Jelínkových tudíž slyšel hodně. „Už když jsme se přistěhovali, začal jsem se o jejich příběh zajímat, procházet dobové archivy, obecní kroniku, poslouchal jsem bláznivé teorie a povídačky. Mluvil jsem se sousedy, kteří si Jelínkovy ještě pamatují,“ přiznává silnou osobní motivaci Prokeš. „Bydleli na okraji vesnice. Nechodili do hospody, neúčastnili se obecních akcí. Všichni, kdo si na ně pamatují, o nich mluví jako o podivínech a do sebe uzavřené rodině...“

Varování producenta: Může se to stát znovu!

Tvůrci nové Studny měli více času na pátrání po kořenech tragédie. „Zjistili jsme, že se týká našich dnešních životů víc, než jsme tušili. Může se stát znovu. A proto toto rodinné drama chceme vyprávět...“ říká Michal Reitler (53), který je spolu s Michalem Prokešem kreativní producent Voyo.

Video
Video se připravuje ...

Insta Crime Podcast: Děsivá vražda jako z majora Zemana! Tělo ve studně našli až po 8 letech pdc, icp, Jedlička, Chebotareva

Fotogalerie
28 fotografií