Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

30 let štědrovečerních pohádek: Přehled vánočních hitů rok po roce! Vzpomínáte si na všechny?

/
  • Přehled všech štědrovečerních pohádek od roku 1993.
    20. prosince 2023 ● 05:00

    Je to přesně 30 let, kdy Česká televize začala každoročně vysílat premiéry štědrovečerních pohádek. V prvních deseti letech od roku 1993, s výjimkou dvou filmů, odvysílala televizní premiéry celovečerních snímků, od roku 2003 pak převažují pohádky vyrobené speciálně pro vánoční příležitost. Ani letos nebudou diváci o novinku ochuzeni, ČT představí premiéru pohádky Klíč svatého Petra od Karla Janáka.

  • 1.

    1993 – Sedmero krkavců 

    Režie: Ludvík Ráža

     

    Bohdanku zahrála Mária Podhradská, dále se tu objevili Michal Dlouhý, Jana Hlaváčová a Radek Brzobohatý. „Proklínám vás, zkrkavčete!“ vyřkla matka nad svými syny. Jaké nedozírné následky tato slova budou mít, netušil v první chvíli snad vůbec nikdo… Pohádka B. Němcové o statečné Bohdance, která podstoupila nejtěžší zkoušky, aby vysvobodila svých sedm bratrů z krkavčí podoby.

  • 2.

    1994 – Princezna ze mlejna 

    Režie: Zdeněk Troška 

     

    V jihočeské vísce, uprostřed stříbrných rybníků a tmavých lesů, žije pohledný mládenec Jindřich, který se jednoho dne vydá do světa s pevným rozhodnutím vysvobodit zakletou princeznu. Na své cestě se dostane do strašidelného mlýna, kde žije se svým otcem, mlynářem, krásná Eliška. Mladí v sobě najdou zalíbení, což se nelíbí místnímu čertovi a vodníkovi, kteří si na mlynářovu dceru myslí a snaží se ze všech sil mládence vystrnadit. 

     

  • 3.

    1995 – Nesmrtelná teta

    Režie: Zdeněk Zelenka

     

    Matěj usedá na břehu řeky a ve spánku nad ním diskutují Rozum a Štěstí. Rozum, moudrý kmet se stříbrnými vlasy, chce Matějovi pomoci. Provede své kouzlo a Matěj se probudí jako nový člověk. Jenže se s nimi do boje pustí ošklivá čarodejnice Závist, která má v rukávu spoustu ďábelských triumf, jak štěstí a rozum zničit. 

  • 4.

    1996 – Jak si zasloužit princeznu

    Režie: Jan Schmidt

     

    Příběh vypráví o třech synech rybářových, zrozených z obřích vajec. Ten nejmladší, Miroslav má i nejlaskavější a nejsoucitnější srdce. To on si vybere toho nejubožejšího koníčka, on zachrání život sokolu, rybě, a nakonec i samotnému králi (J. Dulava, kterého uvidíme ve filmu v dvojroli také jako černokněžníka). A je to právě Miroslav, kdo má přivést králi ztracenou nevěstu – princeznu Verunku. Na cestě ho ale čeká spousta překážek. 

  • 5.

    1997 – Rumplcimprcampr 

    Režie: Zdeněk Zelenka

     

    Kdesi v pohádkovém kraji leží docela malé, nepříliš bohaté, ale milé královstvíčko. Velký Titěrákov se tam říká. Této zemičce vládne král Valentýn (J. Satinský) a jeho moudrá choť (J. Bohdalová). Anebo je tomu naopak? Každopádně, oba královští manželé by už rádi viděli svého jediného syna, prince Huberta (I. Hora, mluví F. Blažek), ženatého a na královském trůnu. On si však nemůže princeznu, jakou si pan otec přeje, vybrat. Královským rodičům se zdá, že budoucí mladá královna je v nedohlednu. Ani jeden zatím netuší, že Hubert si už dávno našel královnu svého srdce – krásnou, avšak chudou Božidaru ze statku (A. Elsnerová). 

     

  • 6.

    1998 – Lotrando a Zubejda

    Režie: Karel Smyczek

     

    Nešikovný loupežník Lotrando je poslán na převýchovu, odkud se však dostane společně s dřevorubcem až do Solimánie. Tam dřevorubce místní obyvatelé díky jeho zkratce před jménem Dr. považují za lékaře a ten má za úkol smutnou a nemocnou princeznu uzdravit. Jenže té chybí láska, kterou vzplane k loupežníkovi Lotrandovi.

  • 7.

    1999 – Císař a tambor 

    Režie: Václav Křístek

     

    Filmová pohádka na motivy pověstí o císaři Josefovi II. Stejně jako on i filmový císař Maxmilián (O. Vetchý) často mizí v přestrojení ze zámku, aby poznal život svých poddaných. Na jednom ze svých „výletů“ potká císařského tambora (P. Rajchert) vracejícího se z vojny. Spolu s ním prožívá četná dobrodružství.

     

    Setkají se nejen s loupežníky, ale i s lidskou hloupostí a proradností, která je málem přivede až na popraviště. Ani v této pohádce samozřejmě vedle napětí, přátelství a humoru nechybí láska, která i ty nejchmurnější vyhlídky nakonec promění v dobro. 

  • 8.

    2000 – Král sokolů

    Režie: Václav Vorlíček

     

    Královský sokol, co hrdě létá v modrých výškách nad hřebeny divokých hor, učaroval hradnímu pánu Baladorovi. Kdo toho sokola chytí a vycvičí, ten dostane zámek na Dunaji… Úplnou náhodou se do světa vydá čtrnáctiletý Tomáš, který rozumí nejen přírodě, ale i řeči zvířat a pomůže tak svému spojenci, který je vyhnán ze země. 

  • 9.

    2001 – Princezna ze mlejna 2

    Režie: Zdeněk Troška

     

    Mládenec Jindřich si vzal Elišku ze mlejna za ženu a to se ani trochu nelíbí knížepánovi, který si na půvabnou Elišku nepřestal myslet. Se svým oddaným sluhou Žánem vymyslí lest a Jindřicha pošle na vojnu proti Turkovi. Zámecký pán se ale naivně domnívá, že tím má do mlejna cestičku otevřenou a u Elišky vyhráno. Jenže ve mlejně, jak známo, bydlí šikovná a veselá strašidla – čertík s vodníkem – a ti určitě Elišce pomohou…

  • 10.

    2002 – Královský slib

    Režie: Kryštof Hanzlík

     

    Příběh o dohodnuté lásce mezi dvěma královstvími. Princovi se do ženění s princeznou nechce a naopak se během svého útěku ze zámku zamiluje do rádcovy dcery v přestrojení. Mezitím krásná princezna nabyde vedle svého krále plno moudra a vědomostí a nakonec přijde na kloub tomu, aby mohl být královský slib o sňatku naplněn a nikdo nezůstal nešťastný. 

  • 11.

    2003 – O svatební krajce

    Režie: Jiří Chlumský

     

    Romantická pohádka o neposlušné princezně, které se přestala lepit smůla na paty, když pochopila, že strůjcem svého osudu je pouze ona sama..Princezna Svatava doputuje do sousedního království, ale protože ji pronásleduje její špatný Osud, všude, kam přijde, přináší jen smůlu. Mezitím děvče potká svůj špatný Osud tváří v tvář. Ten jí prozradí, že všechno může sama změnit…

  • 12.

    2004 – Čert ví proč

    Režisér: Roman Vávra

     

    V zemi krále Dobromila si přestali vážit poctivé práce, čestnosti a úcty mezi lidmi. Do krajiny se místo toho postupně vkrádá moc pekla, a tak ti, ve kterých zůstal ještě zbytek slušnosti, raději prchají pryč. Trochu popletená bylinkářka Apolena má sen, že krajinu zachrání „spasitel“, který přijede na oslu a vezme si královu dceru Aničku za ženu. Kdo by však věřil bylinkářce, která svými zázračnými lektvary vždy natropí víc škody než užitku?

     

    Když je v kraji nejhůř, král v bezmocnosti upíše svoji duši peklu a vládu převezme jeho podlý ministr. Tehdy přichází do království nenápadný, veselý snílek Filip. Když ho Apolena uvidí s oslem, je přesvědčena, že to je ten pravý zázračný zachránce. Nikdo netuší, že je to vlastně princ ze sousedního království…

  • 13.

    2005 – Království potoků

    Režisér: Pavel Jandourek

     

    Výpravná pohádka o zkoušené lásce, záhadě medailonů, tajemné princezně a dvou čtverácích, kteří hodně pomohou i popletou. Vládce Království potoků se ve zralém věku hodlá oženit. Rozhoduje se mezi dvěma panovnicemi sousedních království a jak to bývá, netuší v tu chvíli, že jeho volba nadlouho předznamená budoucí děj.

     

    Narodí se mu syn, který se později, už jako mladý muž, vydá na cestu za láskou. Nebyla by to ovšem pohádka, kdyby se o vše nemusel zasloužit a kdyby v tom všem, co prožije, nebylo nějaké osudové předurčení.

  • 14.

    2006 – Anděl Páně

    Režie: Jiří Strach

     

     

    Oblíbená pohádka o nemotorném a drzém anděli Petroneli, kterého sám Pán Bůh pošle na zem mezi lidi, aby napravil své chování. Vyděšený Petronel, proměněný v žebráka, odchází mezi smrtelníky, o jejichž životě nemá ani potuchy. Průvodcem je mu poťouchlý čert Uriáš, který se náramně dobře baví na Petronelův účet.

  • 15.

    2007 – Tři životy

    Režisér: Jiří Strach

     

    Příběh o třech vojácích, kteří na hradě čelí nástrahám třÍ dívek. Avšak neuposlechnou jejich podmínky a do rána zkamení. Zadaný úkol splnil pouze Jakub. Od jedné z dívek, nyní už vysvobozené princezny, za to dostane sokolí pírko. Pírko to není samozřejmě obyčejné, ukrývá v sobě tři životy. Inu, mít k tomu svému ještě tři životy navíc, kdo z nás by něčím takovým dokázal pohrdnout?

  • 16.

    2008 – Kouzla králů

    Režisér: Zdeněk Zelenka

     

    Zlý vladař Vladan svými dobyvačnými válkami sužoval celou zemi, zatímco král Dobromil, který panoval za velikým jezerem, byl dobrotivý a lidé se tu měli jako v pohádce. Ostatně nedotknutelnost tohoto království prý zaručovalo kouzlo skryté ve vzácném šperku, rubínovém srdci.

     

    A právě o ně začne usilovat královna ohně, která touží zvítězit ve věčném sporu se svou sestrou, královnou vod. Aby přinutila krále vzdát se srdce, začaruje jeho dceru Marianu do ohnivého plamene.

  • 17.

    2009 – Láska rohatá

    Režisér: Hynek Bočan

     

     

    Dva výlupci, kteří se vydávají za čerty se setkají s opravdovým čertem, jež je ale také nešika a neumí sehnat ani úpis požadovaný pekelnou institucí. Na své cestě za ním se setkává se služebnou Aničkou, jež je obviněna z krádeže.  Jak už to v životě bývá, když se dva, kterým osud zatím nepřál, potkají, nejspíš v sobě najdou zalíbení. A stejné je to i s Aničkou a Záprtkem. A tak si s úkoly poradí společně..

  • 18.

    2010 – Peklo s princeznou

    Režie: Miloslav Šmídmajer

     

    Co se stane, když si tvrdohlavá princezna Aneta odmítne vzít prince Jeronýma a královskou lest s nepravými čerty prokoukne sám Lucifer? Bude svatba, válka, nebo peklo na zemi? Bude legrace! A spousta falešných i pravých čertů, kteří umí pěkně zkomplikovat život! ... Jako v každé pohádce, ani tady nemůže chybět princezna, kterou hraje Tereza Ramba. 

  • 19.

    2011 – Micimutr

    Režisér: Vít Karas

     

    Nad královským hradem krouží stín velikého draka, princezna Karolína si s pláčem zkouší černé smuteční šaty a na nádvoří hoduje pár pozvaných princů. Při dobrém jídle probírají, co by se mělo podniknout. První princ navrhuje nabídnout drakovi místo princezny pár set poddaných, druhý zase soudí, že v království zanedbali prevenci a že by se to drakovi mělo rozmluvit, a třetí princ o tom pro změnu zase složil píseň. Postavit se drakovi se však žádnému z nich nechce… 

  • 20.

    2012 - Dvanáct měsíčků

    Režisér: Karel Janák

     

    Poklid podhorské vesnice naruší v předvečer vánoc návrat rodáka – mladého muže Karla z ciziny, kde se mu zjevně dařilo. Karel se rázem stane lákavou partií pro všechny dívky na vdávání ve vesnici, a to do té míry, že vezmou jeho chalupu útokem. Ženění se ale Karel chce vyhnout, naopak touží prodat statek, vzít s sebou mladšího bratra a odstěhovat se natrvalo. Proto vznikne nápad uložit adeptkám nereálné úkoly a stanovit tak jednoznačné podmínky.

     

    Prvním úkolem ovšem vypadnou ze hry všechny dívky až na Maruščinu nevlastní sestru Květu. Maruška sama o Karla neusiluje, protože jí zpočátku přijde namyšlený. Jenže je Macechou nucena pomáhat s plněním úkolů Květě. Žádná z nich však netuší nic o tajemných Měsíčcích a jejich možnostech. 

  • 21.

    2013 – Duch nad zlato

    Režisér: Zdeněk Zelenka

     

    Pohádka o zamilovaném mládenci, krásné princezně a hromadě zlata, které nakonec nikdo nepotřeboval... Jedné bouřlivé noci na Šibeničním vrchu objeví náhodou tulák Vojta v podzemí poklad, který hlídá tajemný duch. Vojta se ho poleká a uteče, předtím si ale stihne strčit do kapsy malé křesadlo a pár zlaťáků. O ty ho vzápětí připraví v podivné hospodě. Dozví se tam ale také o krásné princezně, která nikdy neopouští zámek. Když Vojta konečně použije křesadlo a přivolá tak nevědomky ducha, který mu musí sloužit, jeho život se od základu změní. 

  • 22.

    2014 – Princezna a písař

    Režisér: Karel Janák

     

    Královský písař Janek a princezna Amálka myslí hlavně na různé legrácky a vylomeniny. Na hradě se chystá slavnost a vše se zdá zalité sluncem. Právě v tu chvíli se ale objeví temný mrak v podobě tří bohatých návštěvníků v čele s urozeným panem Dietrichem.

     

    Podivná krádež jejich truhlice plné drahých kamenů, ze které je obviněn Janek, uvede události do pohybu. Janek, aby si zachránil život, musí zmizet. Amálka, jejíž ruku si nárokuje Dietrich jako náhradu za ukradený poklad, ho brzy následuje. 

  • 23.

    2015 – Korunní princ

    Režisér: Karel Janák

     

    Kdesi v Zapovězeném lese žije zlý čaroděj Kruciatus . Ten se před sto lety pokusil zničit království, kterému dnes vládne král Alexandr,  jenž má dva syny – následníka trůnu Jana a mladšího prince Karla. Karel se však nechce s rolí druhého v pořadí za žádnou cenu smířit. S pomocí svého sluhy Pakosty se na hradě vloupá do zakázané komnaty, získá kouzelné rekvizity, které tu po zlém čaroději zůstaly, a hodlá svého bratra zničit. Princ Jan tak vypije kouzelný lektvar, který mu jeho povedený bratr naservíruje, a ten mu vmžiku vymaže paměť. Jan se poté bezhlavě vydává na cestu do Zapovězeného lesa, ve kterém každý, kdo tam kdy vkročil, beze stopy zmizel.

  • 24.

    2016 – Pravý rytíř

    Režie: Martin Dolenský

     

    Vincent, rozvážný a mírumilovný mladík, který rád čte a maluje, je pravým opakem svého otce. Ten má jako vysloužilý a ambiciózní rytíř silnou potřebu svého syna neustále opatrovat a zahrnovat ho důležitými radami. Dokonce jej doprovází i na zkušenou do světa. Na cestě se setkají s černokněžníkem, vystaví nebezpečí říši víl a musejí svoji chybu napravit. A samozřejmě osvobodit i krásnou princeznu. Nakonec rytíř pochopí, že ne vše se dá vyřešit mečem, a Vincent si uvědomí, že se zlem je nutné bojovat. Láska krásné princezny a půl království k tomu je pak zákonitou odměnou.

    Pravý rytíř
    Autor: Česká televize

  • 25.

    2017 – Anděl páně 2

    Režisér: Jiří Strach

     

    Anděl Petronel stále pracuje u Nebeské brány, ale je přesvědčen, že by si zasloužil lepší službu. Jeho věčný pokušitel, čert Uriáš, začne Petronela ponoukat. Stačí utrhnout jablíčko ze stromu Poznání a bude vědět to, co ví jen Bůh! A cesta k zaslouženému uznání bude volná. Hádka Petronela s Uriášem o jablko Poznání ale skončí neslavně. V potyčce se vzácné ovoce skutálí až na Zemi. Anděl - popleta a jeho kamarád čert-pokušitel musí šupem na svět jablko Poznání najít a přinést zpátky.

     

    V předvečer svátku svatého Mikuláše se zamotají do podivuhodného reje. Setkávají se s malou Anežkou a její krásnou maminkou Magdalenou, partou nepoctivých koledníků, vydřiduchem Košťálem i sympatickým Párkařem. Než se jim podaří jablko najít a vrátit tam, kam patří, bude třeba zažít velké dobrodružství a projít několika nebezpečnými situacemi. 

  • 26.

    2018 – Kouzelník Žito

    Režisér: Zdeněk Zelenka

     

    Pohádka o chlapci, jehož touha napravovat lidskou špatnost byla silnější než moc samotného pekla. Kořenářka Apolena nalezne v žitném lánu odložené novorozeně. Vezme ho k sobě a dá mu jméno Žito. Ten vyroste v mladíka s citem pro právo a čest, a proto - než by sloužil u krále jako výběrčí daní a zrazoval tak svou spravedlivou povahu - skončí v jeho stájích.

     

    Tam se seznámí s princeznou Adélkou. Kromě princezny najde ale v Žitovi zalíbení také čertice Filištína, která se rozhodne získat jej stůj co stůj. Nabídne mu proto bohatství a moc, ovšem nic z toho by nenabyl poctivou cestou. Navíc, na vysněnou Adélku si začne myslet i králův správce Neklan.

  • 27.

    2019 – Princezna a půl království

    Režisér: Karel Janák

     

     

    Honza zabije draka a získá princeznu a půl království. A tam, kde jiné pohádky končí, naše začíná. Princezně se totiž obyčejný Honza nelíbí, stejně tak jejím královským rodičům. Neumí se totiž chovat, jeho způsoby vzbuzují všeobecné pohoršení a to není nic proti tomu, když se na zámku objeví jeho rodiče.

     

    Princezna si zoufá, král s královnou taky, jenže královský slib je královský slib. Na scénu přichází bývalý princeznin nápadník, panovník sousedního království, sobecký král Egon, který princeznu nechal napospas drakovi. Ta se nechá obelstít jeho výmluvami a odpustí mu. Honza má princeznu upřímně rád a když pochopí, jak je z celé situace nešťastná, svatbu zruší a vrátí se do rodné chalupy. Princezna odjíždí s Egonem do jeho království, jenže tam teprve pozná jeho pravou povahu. 

  • 28.

    2020 – O vánoční hvězdě

    Režisér: Karel Janák

     

     

    Učitel Václav se chodí každý večer dívat na princeznu, jak bruslí na zamrzlém jezeře, ale ani sám sobě nepřizná, že je do ní zamilovaný. Jednoho dne se u něj doma objeví hvězda Denička,, snoubenka zářivého Siria, kterou na zem srazila žárlivá Proxima.

     

    Každá hvězda na zemi vyhasíná, síly jí ale může dodat čistá, nesobecká láska. Když Denička zjistí, že Václav miluje princeznu, rozhodne se pomoci jejich lásce a tím zachránit i sebe. Jenže Proxima se rozhodně nevzdává a je odhodlaná udělat cokoli, aby zazářila vedle Siria místo Deničky. 

  • 29.

    2021 - Jak si nevzít princeznu

    Režisér: Karel Janák

     

    Výpravná pohádka začíná ve chvíli, kdy na zámek přicházejí tři sudičky, aby předpověděly osud malému princi Leopoldovi. Cestou se zastaví u velitele stráží, kterému se také právě narodil syn. Jeho předpověď příliš slavná není. Z Hynka má být nešika, který bude myslet hlavně na jídlo. Malému Leopoldovi sudičky věští, že si vezme za ženu dceru sousedního krále. Princ a princezna se ale jako děti od prvního okamžiku nesnášejí, jenže rodiče trvají na vyplnění věštby.

     

    V den svého sňatku Leopold a Josefína objeví cestu, jak jej překazit. Ukradnou sudičkám kouzelné hodinky a s jejich pomocí se vrátí do doby princova narození, aby zabránili sudičkám pronést věštbu. To se jim sice podaří, jenže po svém návratu zjistí, co tím všechno způsobili nejen sobě, ale hlavně celému království.

    Jak si nevzít princeznu
    Autor: ČSFD / Česká televize

  • 30.

    2022 – Tajemství staré bambitky 2

    Režisér: Ivo Macharáček

     

    Příběh napraveného loupežníka Karaby, jeho odvážné dcery Aničky, trochu nešikovného prince Jakuba a dalších postav opustili tvůrci ve chvíli, kdy každá pohádka končí. Zlo bylo potrestáno, dobro zvítězilo a s ním i láska Aničky a Jakuba. A po letech… Z Jakuba je král, z Aničky královna a rodina se rozrostla o zvídavou princeznu Johanku. Ta nejraději tráví čas u milujícího dědečka Karaby, který se rozhodl věnovat už jenom hrnčířskému řemeslu. Zlotřilí rádcové Lorenc a Ferenc byli vyhnáni z království, potloukají se po světě a hledají místo, kde by mohli znovu začít kout pikle. A mladá, nezkušená královna Julie ze sousedního království se stane vhodným nástrojem jejich pomsty.

  • 31.

    2023 - Klíč svatého Petra

    Režisér: Karel Janák

     

     

    Okrást svatého Petra není jen tak. Zvlášť, když chcete přijít do nebe! Do krádeže klíče svatého Petra jsou zapleteni tři lidé: zloděj Vilém, podvodnice Emílie a Tobiáš, který je v tom ale úplně nevinně. Při přetahování o uloupené věci skončí všichni tři v zámeckém rybníku u vodníka jako dušičky.

     

    Když se ocitnou před nebeskou bránou, svatý Petr je pošle zpátky na zem, aby ve stanovené lhůtě našli jeho klíč, jinak přijdou do pekla. Pátrání je zavede na zámek, kde je čeká kromě krásné princezny a dobrotivého krále setkání se zrádnými kancléři a jejich proradnými plány. 

     

    Fotogalerie
    113 fotografií

     

     

     

     

     

     

     

     

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 3

Tara-Tara: jen by mě zajímalo, z čeho tak v TV usuzují, že každý slintá blahem třeba po 70 let nafilmované Pyšné princezně, 5Oti leté Popelce, atd. Dospělí asi né a děti raději zírají do mobilu nebo tabletu....

(20. 12. 2023 15:57)

krapotkin: Neboj, oni ti je budou vnucovat po celý rok na několika zbytečných kanálech.

(20. 12. 2023 13:04)

Tara-Tara: Božééééééé.....uuuž aby bylo po svátcích i s těmi blbými pohádkami.....

(20. 12. 2023 10:37)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy