První klapka výstředního počinu České televize a koprodukční německé ZDF už padla. „Od začátku byli všichni nadšení z nápadu udělat komediální kriminálku,“ řekl Aha! scénárista Miro Šifra (35). „První díl jsem napsal už před třemi lety, zdržela nás jen pandemie,“ dodává autor s tím, že se na scénáři vyřádil. „Bude se třeba pitvat dřevěná loutka nebo řešit samovznícení. Máme duchařský díl, díl s monstrem v trampské osadě, díl s věštkyní v lázních… Byla to troška fikce i reality,“ dodal Šifra.

K pitevnímu stolu se v seriálu To se vysvětlí, soudruzi! postaví slovenský herec Ján Jackuliak (44). Dělá prý pokusy i sám na sobě a jako šílenec i vypadá. Při výrobě jeho paruky se maskéři dozajista inspirovali vzhledem fyzika Alberta Einsteina. „V maskérně jsem byl vždycky sice nejmíň o půl hodiny déle, ale ta bláznivá maska dává roli něco navíc. Je to výborná změna,“ pochvaluje si herec a poznámku má i ke svému filmovému oblečení, které se prý zase vrací do módy. „Byla tady za mnou manželka a říkala, že kdyby nevyhodila ty starý věci, mohl bych je klidně nosit,” řekl Jackuliak. Na obrazovkách České televize bychom seriál měli vidět v roce 2024.

Macháček a Cina vs. StB

V hlavních rolích se představí Jiří Macháček jako skeptický vyšetřovatel David Zajíc a Jan Cina (35) coby naivní a nadšený vědec Vojta Bek. Vyšetřují únosy mimozemšťanů, náboženské zázraky nebo útoky příšer, přičemž na záda jim neustále dýchá dvojice agentů StB – drsná agentka Snížková (Anna Fialová, 27) a její kolega Hora (Leoš Noha, 55).

Paranormální ústav existoval

Vědecké pracovistě pro zkoumání paranormálních jevů se za minulého režimu v Československu nacházelo se ve sklepě pod budovou ČVUT. „Bylo to v osmdesátých letech a my jsme se touto institucí pro náš seriál inspirovali,“ prozradil producent a režisér Matěj Chlupáček, který s Českou televizí již spolupracoval například na projektu Zrádci. „Seriál bude plný záhad s reálným vysvětlením, občas ale vyšetřovatelé zjistí, že ne všechno se dá vysvětlit rozumem,“ dodává producent.

Dědictví po Návštěvnících

Komediální seriál z prostředí vyšetřování paranormálních jevů v 80. letech minulého století chce navázat na někdejší oblíbené koprodukční projekty jako jsou Návštěvníci, Arabela nebo Létající Čestmír. Seriál, který uvidíme na televizních obrazovkách už příští rok, vzniká ve spolupráci ČT a německé ZDF.

Video
Video se připravuje ...

Drsňák z Ordinace Ján Jackuliak učí manželku tančit: Nemá rytmus, šlapeme si po nohách Kisa Císařová

Fotogalerie
28 fotografií