Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Kontroverze kolem filmu Zátopek: Vdova byla proti!

/
  • Natáčení filmu Zátopek
    2. ledna 2023 ● 13:35

    Televizní premiéra filmu Zátopek měla na České televizi obrovský úspěch. Dívaly se na ni skoro dva miliony lidí a reakce na snímek jsou velmi nadšené. Pojďme se společně podívat na několik zajímavostí ze vzniku filmu, jenž byl oceněn několika Českými lvy.

  • 1.

    Náročný trénink

    Václav Neužil (43) se na roli Emila Zátopka (†78) chystal několik let. Ačkoliv se v dětství věnoval tenisu a hokejbalu, v dospělosti už na sport neměl tolik času. Před natáčením jej tedy čekal poměrně dost náročný běžecký trénink pod vedením reprezentačního atletického trenéra Jana Pernici (41). Věnoval se i takzvaným intervalovým tréninkům, jež sám Emil Zátopek, který měl velmi svérázný způsob přípravy, vymyslel. 

     

     

  • 2.

    Speciální tretry

    Tretry, v nichž Václav Neužil běhal, jsou věrnou replikou těch Zátopkových. Pro herce byly ušity přímo na míru. „Zpočátku to byl docela nezvyk. Bolí v nich lýtka i achilovky, musí se v nich běhat po špičkách,“ svěřoval se při natáčení Neužil. Právě pevná a dobře tvarovaná lýtka byla Emilovou chloubou, jak vzpomínala jeho žena, a proto na nich musel herec s trenérem jaksepatří zapracovat.

     

     

  • 3.

    Pevná lýtka

    Svá lýtka už ale Neužil vdově po olympionikovi, Daně Zátopkové (†97), neukázal. Možnost setkání s bývalou olympioničkou sice měl, ale nastal u něj blok. „Před natáčením jsem měl v sobě určitý ostych a pokoru. Věděl jsem, jak těžké je setkat se s životním partnerem někoho, kdo už nežije, a říct mu – dobrý den, budu hrát vašeho muže,“ nechal se slyšet. „Nechtěl jsem ji znejisťovat, aby třeba neztratila důvěru pro výsledek, nechtěl jsem se jí chlubit, předvádět, zalíbit, přesvědčovat ji. Chtěl jsem ji potkat až nad hotovým filmem – a pak ať mi řekne cokoliv, ať mi řekne pravdu.“ Bohužel k tomu již nedošlo.

     

     

  • 4.

    Smrt paní Dany

    Dana Zátopková, úspěšná oštěpařka, zemřela v březnu 2020, tedy ještě před uvedením filmu do kin. Sama přitom projevila zájem si ve vznikajícím snímku zahrát – měla se objevit v samotném závěru jako paní, která sedí na lavičce. Rozhodnutí padlo bohužel jen čtyři dny předtím, než byla paní Zátopková hospitalizována v nemocnici, ze které se již nevrátila. V požehnaném věku se odebrala na věčnost a následovala tam svého muže, jenž zesnul o 20 let dříve.

     

     

  • 5.

    Neužilova proměna

    Kvůli Zátopkovi Václav Neužil sice shodil osm kilo, velkou práci na natáčení ale odvedla umělecká maskérka Jana Dopitová, která vyrobila pro Zátopka typické ustupující čelo a účes. „Všechno dělají ty vlasy,“ krčil rameny Neužil, jenž navíc nosil za ušními boltci speciálními úchyty, aby mu mírně odstávaly. Dorůstající vlasy pak vypadaly na jinak pohledném mladém muži bizarně a budily nechtěný zájem i u jeho hereckých kolegů. Na premiéře pohádky Hodinářův učeň z něj byl celý vedle například herec Viktor Preiss (75).

     

     

  • 6.

    Jazykové schopnosti

    Pro roli musel Neužil trénovat nejen běh, ale osvojit si i Zátopkovy typické pohyby a dobový styl řeči – včetně výrazného moravského dialektu, který byl pro slavného atleta typický. Pro Neužila to byla paradoxně i první role v angličtině. „Výhodou bylo, že jsem nemusel mít dokonalý akcent, ale na druhou stranu jsem se daleko víc chodil dívat na klapky po jednotlivých záběrech, abych měl jistotu, jak v angličtině působím. Emil totiž mluví ve všech jazycích – mimochodem ve filmu jich i s češtinou používá šest – se stejným temperamentem,“ říká Václav Neužil.

     

     

  • 7.

    Martha jako Dana

    Také Martha Issová (41) musela pro roli oštěpařky projít náročným tréninkovým procesem. „Ono není zas tak důležité, jak daleko dohodím, ale aby technika hodu byla uvěřitelná,“ svěřila se herečka, jíž s přípravou pomáhal nejen oštěpařský kouč Rudolf Černý, ale také olympijská vítězka Barbora Špotáková (41). S manželkou legendárního běžce se Martha potkávala i osobně a často s ní konzultovala svou i Neužilovu roli. 

     

    Na tiskové konferenci na karlovarském festivalu prozradila, že paní Dana nebyla zprvu moc nadšená s obsazením role jejího manžela, ale Martha ji nakonec přesvědčila. „Já jsem na setkání už měla fotku po prvních maskérských zkouškách, kde už měl vyholenou hlavu. Vždycky jsem jí přinášela nové materiály svých tréninkových hodů, Václavových lýtek a modrého portugalu,“ smála se Issová.

     

     

  • 8.

    Filmová veselka

    Svatba Dany a Emila se točila v kostele sv. Antonína na Strossmayerově náměstí, ačkoliv ve skutečnosti se brali v Uherském Hradišti. Pro Marthu Issovou to byla již několikátá filmová svatba, tu skutečnou zatím neabsolvovala. Scény, kdy si brala svého kolegu Václava Neužila, režíroval Marthin skutečný životní partner David Ondříček (53), jednou z filmových družiček byla jejich starší dcera Františka.

     

    Svatební šaty, které měla Martha na sobě, byly z takzvaného výkupu dobového oblečení, který produkce pro tyto účely dělala a byly pak upravené tak, aby odpovídaly siluetě herečky. Klobouček se závojem byl velmi podobný tomu, který měla skutečná Dana Zátopková, stejně jako kytice, která se vyráběla tak, aby byla velmi podobná té, kterou bylo možné vidět na dobových fotografiích. Také scéna, ve které novomanželé procházejí pod slavobránou z oštěpů, je inspirována skutečností. Oproti tomu scéna ze svatby pod stolem byla vymyšlena herci Issovou a Neužilem a nebyla původně ve scénáři.

     

     

  • 9.

    Natáčení

    Během natáčení se filmový štáb přesouval po celé České republice. Točilo se na několika místech v Praze – stadion Sokol Vinohrady v Riegrových sadech, Stromovka, Stadion Evžena Rošického na Strahově, dále v Plzni i okolí Lipna, náročné scény dvou olympijských klání – londýnského a helsinského, s desítkami komparsistů vznikaly v Brně na stadionu Za Lužánkami.

     

    Bylo třeba najít „dubléry“ pro oba originální stadiony, ani na jednom místě již nebylo možné klíčové scény natočit, nicméně brněnský vyhovoval potřebám filmu a architekt Jan Vlasák ho upravil tak, aby Helsinky a Londýn plnohodnotně nahradil. Produkci pak čekalo zajištění náročných prací na stadionu, například vykácet nálety a vyčistit tribuny, na nichž rostly i stromy, kompletní rekultivaci trávníku a povrchu, vybagrování a odvoz 1721 tun zeminy, vysetí nového trávníku, nivelace povrchu, vytyčení běžeckého oválu nebo vytyčení sportovišť. Během natáčení ještě proběhla „přestavba“ z černého povrchu dráhy pro LOH v Londýně na antukový, který představoval kolbiště LOH v Helsinkách. Natáčelo se i na fotbalovém stadionu v Březnici (okres Příbram), který vypadá jako stadiony ve 40. letech. 

     

     

  • 10.

    Kostýmy

    Pro film Zátopek bylo připraveno pod vedením kostýmní výtvarnice Kateřiny Šefkové (51) na 750 kostýmů. Část byla získána z barrandovského fundusu nebo prostřednictvím výkupu, zhruba 400 jich bylo ušito speciálně pro film. Jde nejen o sportovní vybavení, dresy, ale třeba též o obleky olympijských rozhodčích. 

     

     

  • 11.

    Role sportovcům

    Ve filmu se objeví také řada sportovců ve větších či menších rolích. Například kajakář Vavřinec Hradilek (35) si zahrál olympijského reprezentanta v kanoistice Alfréda Jindru (†76), který získal na olympiádě v Helsinkách bronzovou medaili v závodě na 10 000 metrů. Představitel Alaina Mimouna (†92), marocký běžec na dlouhých tratích Saji Abdelkabir (46), je mimo jiné vítězem řady zdejších prestižních běžeckých závodů, např. podniků Run Czech Tour. Výše zmiňovaný Jan Pernica hrál ve filmu švédského běžce Gustafa Janssona (†90), který získal na OH v Helsinkách bronzovou medaili v maratonu.

     

     

  • 12.

    Galerie

    Na další fotografie z úspěšného snímku se můžete podívat do naší galerie.

     

    Video
    Video se připravuje ...

    Sportovci o filmu Zátopek: Co na film říkají Samková, Šmicer nebo Špotáková? 

    Fotogalerie
    33 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 15

nilud: Nedovolím si k životu Zátopka cokoliv napsat, ale film byl zhovadilost první třídy.

(04. 01. 2023 12:50)

Yvetta Zlínská: Bohužel, Zátopek souhlasil s popravou Milady Horákové. Velmi se k tomu hlásil. „Rozsudek je výstrahou pro všechny, kteří by u nás v Československé republice hledali působiště pro své hanebné cíle,“ prohlásil olympionik Emil Zátopek.

(02. 01. 2023 17:25)

Zdenek Machek:

(02. 01. 2023 16:26)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy