Tři oříšky pro Popelku, Anděl Páně nebo Princezna ze mlejna - to jsou pohádky, na něž nedají Češi dopustit stejně jako Petr Kubík. Podobně kvalitní pohádky ale v posledních letech nevznikly. Podle filmaře za to může aktuální trend, kdy se tlačí spíš na kvantitu než na kvalitu.

"Nové pohádky jsou hodně na jedno brdo a bohužel se z nich vytratilo takové to kouzlo, které měly staré české pohádky. Teď je to více dělaný na vtip, a aby postavy byly vtipné. Dělají ze sebe hlupáky. Zkrátka už to není, co to bývalo," posteskl si režisér pohádky Princezna zakletá v čase.

Jako přes kopírák

Za minulého režimu podle něj dlouho trvalo, než se projekt realizoval. "Nejprve se analyzoval scénář, pak se vybíral režisér a podobně. Tomu odpovídala i následná kvalita filmu," popisuje Kubík, jak si dávali tvůrci záležet, aby jejich počin byl vyrobený na 100%. "Problém je, že i průměrný scénář se dneska zrealizuje bez větších obtíží. A potom vzniká spousta pohádek, který vlastně nic extra nemají. Jsou podobné natolik, že se vám to plete s komediemi. Také názvy jsou podobné, příběhy jsou podobné a už to nemá nic moc originálního," kritizoval Kubík konkurenci. Česká televize by podle něj místo každoroční nové pohádky měla spíš udělat jednu za 4 roky, která bude opravdu jedinečná.

Epochální dvojka

Petr Kubík má kromě režie a scénáristiky zkušenosti také s produkcí. U prvního dílu Princezny zakleté v čase si proto hlídal, aby všechny scény a efekty měly své místo a zbytečně se za ně neutrácelo. Přesto si diváci u prvního dílu pochvalovali, kolik bylo ve snímku vizuálních efektů, které byly na srovnatelné úrovni jako drahé americké filmy. V pokračování, které vstupuje do kin 17. listopadu, je až přes 700 efektových záběrů s kouzly. 

"Jednička byla takovým mostem mezi pohádkou a fantasy. Dvojka je mnohem temnější a děsivější. Pokračování je akčnější, dohromady tam máme asi 45 minut akčních scén a jen závěrečná bitva má asi půl hodiny," láká diváky do kina Petr Kubík.

Proč je jejich kouzlení podobné Doktoru Strangovi, jak vznikla runová abeceda, a proč ho bavilo točit ralley, prozradil Petr Kubík pro Blesk Podcast:

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Nové pohádky ztratily kouzlo, říká režisér Princezny zakleté v čase Blesk TV

Fotogalerie
48 fotografií