Minulý týden oznámilo německé nakladatelství Ravensburger stažení několika dětských knih na motivy příběhů o Vinnetouovi, což vyvolalo ve společnosti rozporuplné reakce. Ravensburger se k tomuto kroku odhodlalo po obvinění z folklórních stereotypů o původních obyvatelích Severní Ameriky a nevhodném přivlastňování jejich kultury, alespoň tedy podle kritiků z řad levicových aktivistů. Nyní se rozhodla „módnímu“ diktátu podlehnout i televizní stanice ARD - na žádném ze svých kanálů už prý neuvede filmy se stále populárním náčelníkem Apačů.

ARD, tedy sdružení veřejnoprávních vysílatelů Spolkové republiky Německo, zahrnující kanály MDR, NDR, BR, DW, RB či RBB, uvedlo, že už v budoucnu nikdy neplánují zakoupit vysílací licenci na filmy s Vinnetouem, jehož v osmdesátých letech ztvárnil charismatický Francouz Pierre Brice (†86), a v roce 2016 urostlý Albánec Nik Xhelilaj (39). Podle německého deníku Bild jim vypršela v roce 2020 a další už mít nehodlají, jelikož se tak snaží vyjít vstříc současné společnosti, jíž se mezirasové přátelství Vinnetoua a Old Shatterhanda zdá... rasistické.

Video
Video se připravuje ...

Legendární dabér Vinnetou Stanislav Fišer (†90): Rakovina hrtanu, ztráta hlasu i myšlenky na sebevraždu Videohub

Všechny filmy ovšem na ARD „zabanovat“ nehodlají, údajně prý budou „pokračovat v promítání klasických filmů“ - ať už to znamená cokoliv. „V jednotlivých případech budou filmy kontrolovány, zda se příslušný film hodí do našeho programu,“ uvedla mluvčí BR neurčitě. Němečtí fanoušci Vinnetoua ovšem smutnit nemusejí. V souvislosti s tím jiná německá televize, ZDF, uvedla, že Vinnetoua hodlá dávat i nadále. A to i přesto, že aktivistům vadí i skutečnost, že jsou v těchto filmech příslušníci domorodého amerického obyvatelstva označováni jako „Indiáni“...

Fotogalerie
49 fotografií