Děti (ale i dospělí) celého světa po generace milují Vinnetoua a jeho dobrodružné příběhy. Pro kvantu lidí byl šlechetný indiánský náčelník vzorem. Nyní však náčelníkovi Apačů hrozí, že kvůli šílenství neomarxistů z hnutí Woke zmizí do věčných lovišť...

Rasismus a klišé

V Německu přišel během srpna do kin Mladý náčelník Vinnetou a nakladatelství Ravensburger Verlag k němu vydalo dvě dětské knížky, puzzle a album samolepek. Po pár dnech, během nichž sklidili kritiku levicových aktivistů, ale produkty z trhu stáhlo. Co na knížkách vadilo? Prý rasismus a přežitá klišé zlehčující utrpení původních obyvatel Ameriky. Že si běloši přivlastňují tradice domorodých Američanů pro účely své zábavy... „Dneska je za rasistický čin považováno i převlékání se za indiána...“ ťuká si na čelo Andreas Brenne, člen Společnosti Karla Maye.

Video
Video se připravuje ...

Nšo-či z Vinnetoua a další role legendární Marie Versini Videohub

Kajícná omluva

„Zpětná vazba ukázala, že knihou o Vinnetouovi jsme ranili city ostatních,“ vysvětlil své rozhodnutí nakladatel. „To nikdy nebyl náš záměr a není to v souladu s hodnotami naší společnosti. Za to se výslovně omlouváme,“ vysvětlil Ravensburger. „Udělali jsme chybu a můžeme vás ujistit: Učíme se z nich!“ „Nemyslím si, že je správné stáhnout takovou knihu z oběhu jen kvůli bouři s*aček,“ řekl profesor výtvarné výchovy Brenne. Knihy považuje za zcela neškodné, jako všechna klasická díla z pera Karla Maye (†70).

Co zakáží dál?

Ten stvořil fenomén mayovek, jenže díky novodobé cenzuře může jeho oblíbený hrdina vbrzku skončit na hranici! Legendární páter Koniáš si musí v hrobě mnout ruce. Které tituly světového dědictví ho budou následovat? Dickens? Pippi Dlouhá punčocha? Harry Potter?

Multikulturní přátelství náčelníka Apačů s bílým Old Shatterhandem by se přitom mělo dávat za vzor…

Hnutí štváčů

Woke (Probuzení) je módní a agresivní postmarxistické hnutí, které až nesmyslně a přehnaně prosazuje nový pohled na svět. Jejich klíčovými tématy je právě politická korektnost, boj proti rasismu, multikulturalismus a práva sexuálních menšin či záchrana klimatu.

Politici bojují za Vinnetoua!

Vypadá to ale, že vydavatelství Ravensburger Verlag zašlo ve svém poklonkování anonymním křiklounům příliš daleko. Za Vinnetoua a jeho »potomky« se totiž nečekaně postavili němečtí politici. „Pokud projevíme ohleduplnost pokaždé, když se někdo cítí být kulturně poškozený nevinnými příběhy z dětských knih, v určité chvíli nám ohleduplnost dojde,“ uvedl místopředseda bundestagu Wolfgang Kubicki (70).

A Christoph Ploss (37) z CDU dodal, že je zcela absurdní zrušit Vinnetoua, který byl vzorem celých generací v Německu i jinde. Předseda odborového poslaneckého klubu Ulrich Lange (53) to asi shrnul za všechny, když řekl: „Tento vývoj je čím dál absurdnější – už tomu nikdo nerozumí!“

Pobouřená Apanači

Proti nesmyslnému křiku novodobých strážců morálky se ostře vymezila i herečka Uschi Glasová (78), která hrála Indiánku v klasické mayovce Vinnetou a míšenku Apanači (1966). „Ve filmech a románech jsou hodní a zlí. Mají bílou nebo červenou kůži. Tak jako ve skutečném životě,“ argumentuje herečka a dodává: „Mělo by se skončit s hledáním důvodů jak něco pohanět stůj co stůj.“

Video
Video se připravuje ...

Stanislav Fišer (†90): Rakovina hrtanu, ztráta hlasu i myšlenky na sebevraždu Videohub

Fotogalerie
34 fotografií