Na začátku bylo dvanáct mladých vojenských lékařů –⁠ dvanáct osobností s konkrétním cílem: být jedním z nejúspěšnějších, zasloužit se o místo v elitní jednotce a stát se součástí odvážné vojenské mise, na jejímž konci bude nespočet zachráněných lidských životů. Na výcvik do Amsterodamu mohli ale jen čtyři z nich - a kdo z nich se nakonec do nejužšího výběru dostal, to dnes již televizní diváci vědí. Seriál 1. Mise totiž ve středu 29. června skončil.

Na finální 42. díl se dívalo velké množství fanoušků. K televizním obrazovkám podle serveru Mediaguru přilákal 539 tisíc diváků starších 15 let. Na jedničku středečního večera (ani dne) to nestačilo - tou se staly stále divácky velmi oblíbené Četnické humoresky na ČT1. Nenechalo si je ujít 798 tisíc lidí.

1. Mise každopádně nebyla jenom tak nějakým „obyčejným“ seriálem. Vzhledem k tomu, že navázala na své předchůdce Modrý kód a Sestřičky Modrý kód, mnozí herci se svými hrdiny prožili neuvěřitelných pět let života. „Uvědomil jsem si, že jsem během natáčení stihl dvě děti. Poznal jsem tu mnoho nových přátel a zažil s nimi tolik věcí,“ liboval si během svého posledního natáčecího dne Ondřej Rychlý (29), představitel Prokopa Hlinky.

Na úskalí seriálového natáčení však upozornil Jan Dolanský (44). „Pro mě to byla zkušenost i zjištění, že penzum práce může být ještě větší než doposud. Bylo to pro mě asi pět set obrazů, to je docela dost. Když to srovnám s jinými seriály, tohle bylo mnohem náročnější,“ přiznal bez okolků Dolanský, který v seriálu 1. Mise ztvárnil přísného plukovníka Dana Hofmana. „Jsem smutný, že ty lidi už nebudu vídat. Ale všechno jednou musí skončit a třeba se potkáme jinde,“ doufá herec. Už jednou se mu to ostatně vyplnilo - se svou seriálovou manželkou v podání Kristýny Leichtové (36) si zahrál v Ohnivém kuřeti.

Právě ta na sociální síti přiznala, že pro ni byl konec 1. Mise velice těžký. „Normálně se přiznám, že jsem to poprvé za svou kariéru oplakala. Prostě ten kolektiv… Tak díky. Díky za tu příležitost. Díky že jste koukali. A hlavně díky za přátele,“ uvedla na instagramu a svá slova doplnila sérií fotek a videí, na nichž se loučí se svými hereckými kolegy. Akorát že ono herecké loučení nastalo o něco dříve než na obrazovkách - kamery zhasly již v lednu tohoto roku. Kromě ní slzičky neudržela ani půvabná Amélie Pokorná (17) alias Andy, dcera herečky Lucie Zedníčkové (53).

Video
Video se připravuje ...

Seriál 1. Mise se rozloučil se svými diváky FTV Prima

Herce Marka Němce (41) jeho svérázný doktor David Hofbauer uvedl do podvědomí diváků. Přestože se s touto rolí už jednou na vlastní žádost rozloučil, diváci si jej vyžádali zpět, a tak se do příběhu z Nemocnice Rubava a po bok kolegyně Sabiny Laurinové (50), s níž v seriálu coby David a Mery tvořili oblíbený pár, na podzim 2020 opět vrátil. „Reakce na Davida Hofbauera byly hezké a za to jsem rád,“ prozradil herec, jenž si posteskl nad konečností natáčení: „On teď vlastně umírá…“ 

„Bude mi chybět, i ten jeho ordinérní přístup k životu, ale všechno má svůj konec, aby mohlo vzniknout zase něco nového,“ uklidňoval charismatický sympaťák své fanynky. Ty o něj nepřijdou - seriál nyní vyměnil za prkna, která znamenají svět, kde se může realizovat v mnoha rozmanitých postavách. Aktuálně třeba ztvárňuje Macbetha v rámci Letních shakespearovských her.

Fotogalerie
96 fotografií