Studio, které by příběhy založené na dalších knihách J.R.R. Tolkiena zpracovalo, začala autorova pozůstalost společně s Warner Bros. hledat už v roce 2017. Zájem o práva na natáčení projevili i giganti Netflix a HBO. Nejvyšší nabídku, vysokou 250 milionů dolarů (cca 5,4 miliardy Kč) ovšem nakonec předložil Amazon a práva na seriál tak připadla streamovací službě Prime Video.

Premiéra Pána prstenů: Prstenů moci

První řada seriálu Pán prstenů: Prsteny moci má osm dílů. První se jménem Stín minulosti a druhý jménem Na moři měly premiéru v pátek 2. září 2022. Následně budou díly vycházet každý týden:

  • 1. díl: Stín minulosti - premiéra 2. září 2022
  • 2. díl: Na moři - premiéra 2. září 2022
  • 3. díl: Adar - premiéra 9. září 2022
  • 4. díl - premiéra 16. září 2022
  • 5. díl - premiéra 23 září 2022
  • 6. díl - premiéra 30. září 2022
  • 7. díl - premiéra 7. října 2022
  • 8. díl - premiéra 14. října 2022

Kde sledovat seriál Pán prstenů: Prsteny moci

Seriál Pán prstenů: Prsteny moci bude k dispozici exkluzivně na streamovací službě Amazon Prime. Cena předplatného vyjde na 159 Kč měsíčně.

Shrnutí dílů Pán prstenů: Prsteny moci

Číslo dílu Jméno Premiéra Shrnutí
1. Stín minulosti 1. 9. 2022 V prvním díle se diváci poprvé setkali s Galadriel a zjistili, co stojí za její oddaností snaze vymítit poslední zbytky zla ze Středozemě.
2. Na moři 1. 9. 2022 V druhém díle se poprvé setkáme s Elrondem a elfským kovářem Celebrimborem a poprvé navštívíme trpasličí město Khazad-dûm. Setkáme se i s prvními hobity.
3. Adar 9. 9. 2022 Ve třetím díle se diváci a Galadriel seznámí s Elendilem, posledním pánem Númenoru.
4. Velká vlna 16. 9. 2022 Ve čtvrtém díle diváci setkají s Isildurem a uvidíme rovněž přípravi Númenoranů na bitvu s orky.
5. Odchody 23. 9. 2022 V pátém díle se Galadriel podaří přesvědčit Halbranda, aby se připojil k její výpravě do Středozemě na kterou se s ní vypraví i Isildur.

Trailery seriálu Pán prstenů: Prsteny moci

Amazon ukázal čtyři trailery k seriálu Pán prstenů: Prsteny moci. Zatím šlo ovšem pokaždé o teasery. V prvním minutovém traileru ovšem společnost ukázala pouze jméno seriálu.

V druhém traileru, který měl premiéru o poločase amerického Super Bowlu už fanoušci viděli ze Středozemě v podání Amazonu více. Kromě řady lokací se v traileru poprvé objevila Morfydd Clark v roli mladé Galadriel, Ismael Cruz Córdova jako Arondir, Owain Arthur jako Durin IV., nebo Robert Aramayo jako mladý Elrond.

Hlavní teaser trailer

Třetí trailer vyšel během léta a Amazon jej označil jako hlavní teaser. Ve dvouminutovém videu jsou vidět záběry z lidského království Númenor, elfského města i z trpasličího sídla Khazad-dûm.

Znovu se v traileru objeví i Galadriel a Elrondem v podání Morfydd Clarkové a Roberta Aramayoa. Několik vteřin záběrů přiblíží i život předků hobitů předtím, než se usadili v Kraji, nebo to, jak bude Owain Arthur vypadat jako trpasličí princ Durin IV.

Comic Con trailer

Třetí trailer seriálu Pán prstenů: Prsteny moci ukázal Amazon na americkém Comic Conu. Ten se opět točí především kolem elfky Galadriel. Poprvé v traileru zaznělo i jméno Sauron a na obrazovce se dokonce objeví postava, která by mohla být jeho lidskou podobou.

Fanoušci mají také možnost podívat se, jak budou v podání Prime Studios vypadat skřeti. V samém závěru traileru se pak objeví i Balrog, jehož podoba je totožná s tím, jak jej lidé poznali v trilogii režiséra Petera Jacksona.

Finální trailer

V úvodu posledního traileru před premiérou seriálu Pán prstenů: Prsteny moci vidíme, co přivedlo Galadriel na cestu elfské válečnice. Následně se podíváme do Morie v době, kdy ji stále obývali trpaslíci.

Následně nám několik rychlých střihů ukáže další hlavní postavy, aby se trailer vrátil ke Galadriel a její družině a ukázal nám střípky z jejích bojových schopností i strastiplné pouti, kterou podstoupí.

Kdo natáčí Pán prstenů: Prsteny moci?

Kdo by čekal, že Amazon svěří převedení Tolkienova díla do podoby seriálu zkušeným tvůrcům, byl by na omylu. Amazon sice jednal i s tvůrcem původní trilogie Pána prstenů a Hobita Peterem Jacksonem, ale z jednání nakonec sešlo. Hlavními producenty se tak stali Patric McKay a John D. Payne.

Scenáristé Pána prstenů: Prsteny moci

Ti kolem sebe ovšem sestavili zkušený tým tvůrců. Podle informací, které jsou k nalezení například na serveru IMDB tak budou na scénářích pracovat lidé, kteří mají zkušenosti například z psaní scénářů Hry o trůny, Proč? 13x proto, Perníkového táty a dalších.

Potvrzení scenáristé:

  • Jason Cahill
  • Justin Doble
  • Gennifer Hutchinson
  • Bryan Cogman
  • Stephany Folsom
  • Glenise Mullins
  • Helen Shang

Režiséři seriálu Pán Prstenů: Prsteny moci

Režie prvních dílů se ujal španělský režisér Juan Antonio Bayona. Ten se mimo jiné ujal režie filmu Jurský svět: Zánik říše. Kromě toho ovšem režíroval i filmy Volání netvora nebo Nic nás nerozdělí, za které se dočkal ocenění Goya Awards ve svém rodném Španělsku.

Režiséři seriálu:

  • Juan Antonio Bayona
  • Wayne Yip
  • Charlotte Brändström

Herci obsazení v seriálu Pán prstenů: Prsteny moci

Amazon divákům, kteří čekají na jeho nový seriál, představil již celou řadu herců, kteří se v seriálu objeví, zatím ovšem pouze u několika uvedl, jakou roli v seriálu ztvární. Někteří přitom odpadli dříve, než se začalo natáčet, jako například Will Poulter nebo Tom Budge.

Herci ve známých rolích
Herec/herečka Role
Cyntia Addai-Robinson Míriel
Robert Aramayo Elrond
Owain Arthur Durin IV.
Maxim Baldry Isildur
Ian Blackburn Rowan
Nazani Boniadi Bronwyn
Beau Cassidy Dilly Brandonožková
Morfydd Clark Galadriel
Anthony Crum Ontamo
Ismael Cruz Córdova Arondir
Maxine Cunliffe Vilma
Charles Edwards Celebrimbor
Will Fletcher Finrod 
Trystan Gravelle Pharazôn
Lenny Henry Sadoc Burrows
Ema Horvath Eärien
Kip Chapman Rían
Amelie Child-Villers mladá Galadriel
Thusitha Jaysundera Malva
Markella Kavenagh Elanor Nori Brandynožková
Joseph Mawle Adar
Fabian McCallum Thondir
Simon Merrells Trevyn
Geoff Morrell Waldreg
Tyroe Muhafidin Theo
Peter Mullan Durin III.
Sophia Nomvete Disa
Lloyd Owen Elendil
Augustus Prew Médhor
Megan Richards Poppy Proudfellow
Dylan Smith Largo Brandonožka
Peter Tait Tredwill
Alex Tait Tredwill
Charlie Vickers Halbrand
Leon Wadham Kemen
Benjamin Walker Gil-galad
Daniel Weyman Cizinec
Sara Zwangobani Marigold Brandynožková

Děj seriálu Pán prstenů: Prsteny moci

Seriál divákům vyloží události, které o několik tisíciletí předchází ty z Hobita a později z trilogie Pán prstenů. Děj bude zasazený do Druhého věku Středozemě – doby, kterou Tolkien původně představil v dodatcích ke svým knížkám a po jeho smrti řada těchto příběhů z historie Středozemě vyšla i v knize Silmarillion.

Diváci se tak dočkají příběhu o tom, jak elfský kovář Celebrimbor ukoval pod dohledem Saurona v přestrojení prsteny moci pro lidi a trpaslíky. Kromě toho se zřejmě setkáme s obyvateli království Númenor.

Období, které bude zachycené v seriálu, v Tolkienově díle trvá několik tisíc let. Tvůrci ovšem předem rozhodli, že děj pro potřeby seriálu zahustí do několika let.

Jeff Bezos je fanoušek Pána prstenů

Důvodem, proč Amazon Studios neváhal za práva na Tolkienovo dílo vyplatit takové peníze bylo i to, že jeho majitel a jeden z nejbohatších lidí planety Jeff Bezos je velkým fanouškem Pána prstenů. To potvrdila i ředitelka Amazon Studios Jennfer Salkeová v rozhovoru pro Vanity Fair. Bezos je podle ní zapáleným znalcem Tolkienova díla.

Výdaje tím ovšem pro studio zdaleka nekončí. Odhady hovoří o tom, že seriál, který by měl mít šest řad, přijde Amazon na více než miliardu dolarů.

Pán prstenů: Prsteny moci budou nejdražším seriálem v historii

Podle zpráv z Nového Zélandu, kde se seriál podobně jako předchozí filmy ze Středozemě natáčí, se jen cena první série vyšplhala na 462 milionů dolarů (cca 10 miliard korun) a dalších 108 milionů (cca 2,3 miliardy Kč) dostal Amazon v pobídkách pro filmaře.

Šéfka filmové divize Amazonu ovšem v rozhovoru pro The Hollywood Reporter vysvětlovala, že nejde jen o náklady na natočení první řady, ale i o přípravu na natáčení těch následujících. „To číslo je sexy titulek, nebo šílený titulek, na který si rádi kliknete, ale je to o budování infrastruktury, která potáhne celý seriál,“ vysvětlila Salkeová.

Fotogalerie
15 fotografií