Jako první se k plotně postaví Ján (51), který v pořadu Prostřeno! již jednou účinkoval a nikterak se tím netají. Před deseti lety se mu vyhrát nepodařilo, tak by se rád tentokrát předvedl v lepším světle. Plán má hezký: Pokud by vyhrál a u stolu by se sešla dobrá parta, tak by peníze rozdělil mezi ostatní. A pokud ne, dal by je do dětského domova nebo na charitu. Ján si nechal na památku minulého soutěžení všechna stará menu, a dokonce i triko, ve kterém vařil. Přinese mu štěstí?

Ján hosty přivítá ve velmi skromně zařízeném příbytku a skromně bude působit i jeho menu. Francouzské brambory ale nenadchnou. Někdo je nazve „rychlovka, kterou mámy dělají svým dětem“, nebo dokonce „jídlem ze zbytků“. Na dezertu si ale Ján dává zvlášť záležet, tvrdí, že je jeho oblíbený a občas ho dělá i na zakázku. Komu bude Jánova kuchyně chutnat a komu vůbec? Za co se budou strhávat body?

V úterý soutěžní menu navaří jediná dáma skupiny, nezaměstnaná Martina (49). Martina není žádná květinka, která by se společnosti samých mužů zalekla – vystupuje sebevědomě a neváhá ani tasit ženské zbraně. S ničím ani s nikým nemaže a se vším si ví rady. Anebo tak alespoň působí. Jídla, která ve svůj soutěžní večer nachystá, sice znějí zajímavě a nepříliš složitě, dezert bude dělat ovšem napodruhé a nezvládne ani domácí bagetky.

Zkrátka co se může pokazit, to se pokazí. S matematikou si totiž Martina moc netyká a na to dojede také při přípravě pokrmů. Kde asi dělá chybu? V převodu jednotek? I tak ale pány její večer příjemně překvapí. Nadělí jí za něj i dobré body, nebo se nenechají opít rohlíkem… respektive kupovanou bagetkou? V historii Prostřena však poprvé nevadí, že jde o kupované pečivo. „Nevidím na tom nic špatnýho,“ nechá se slyšet jeden z jejích soupeřů.

VIDEO: Úterní Prostřeno!: Matematika v kuchyni

Video
Video se připravuje ...

Úterní Prostřeno!: Matematika v kuchyni 

Ve středu hosty čeká večer u konceptuálního umělce Petera (54). Ten hosty přivítá ve svém ateliéru, a budou tak moci poznat jeho dílo. Peterovi bude celý den k ruce jeho múza Olí. U ní hledá Peter inspiraci a bude ji hledat i ve svůj hostitelský večer. Olí bude pomáhat také během večera. A ostatním to bude trochu vadit. Přece jen je to pomocnice, tedy ruce navíc. „Nevím, jestli má takový styl, anebo si to neumí sám všechno připravit, ale přijde mi to nefér,“ dumá Martina, která prý Petra na umělce vůbec netipovala. Podle ní vypadá jako dělník v továrně…

Petr každopádně vsází na originální a exotické menu, které poskládal ze svých cest po světě. Hosté se mohou těšit na krymského raka na kopru, aztéckou kuřecí polévku s křepelčím vejcem, jako hlavní chod bude Sagarmatha a na závěr večera se bude podávat Copacabana. Pochutnají si hosté na opravdových racích? Komu bude líto ho sníst?

Ve čtvrtek všechny pohostí asistent prevence kriminality Ján (31). Aby se to nepletlo s pondělním soutěžícím, ostatní mu říkají Honzík. Ten hosty přivítá v bytě, kde žije jen s kočkou. Také Honzík vsází na své oblíbené recepty. I když sám rajčata nejí, ve svém menu je bude mít. Nejen to vzbudí spoustu otázek. Dojde také na debatu, proč Rom nevaří romskou kuchyni. Honzík tvrdí, že ji neumí a ani ji nemá rád, a proto ji nevaří. Kdo si rýpne, že by ji přesto ochutnat chtěl?

I když se Honzík snaží, moc se mu za plotnou nedaří. Například se mu rozpadne roláda. Zapomene ji totiž zajistit provázkem… „Bylo to mdlé,“ má jasno Martina. Ta během večera vysloví i svou věštbu. Co na ni řeknou ostatní? Má tato dáma skutečně věštecké schopnosti, nebo je to jen taktika a lest?

VIDEO: Středeční Prostřeno!: Umělec

Video
Video se připravuje ...

Středeční Prostřeno!: Umělec 

Jako poslední se představí sympaťák Aleš (44), pracující jako truhlář. Pyšný táta dvou dcer se umí postavit nejen k práci, ale také k plotně. Dívky svému tatínkovi fandí, protože moc dobře vědí, že případnou výhru by dostaly k dispozici. A i když Aleš sám sebe tak trochu podceňuje, projeví se jako šikovný kuchtík s ambiciózním menu. Na papíře zní lákavě, jak si ale s jeho přípravou Aleš poradí?

Zůstane mu úsměv na tváři, nebo ho přepadne stres a nervozita? Peter totiž bude zkoušet Martinu, jestli ví, jaký je rozdíl mezi pyré a kaší, a Alešovi je ta situace náramně nepříjemná. Neví, jestli si Peter dělá legraci… „Pyré, nebo kaše, mně je to jedno. Pro mě je to prostě brambora,“ směje se Honzík, zatímco Martina si vysvětlení raději u stolu rovnou vygooglí. Je to zkrátka všechno trochu napjaté...

Jak celý týden dopadne? Kdo to nakonec celé vyhraje a jak se bude u stolu taktizovat? To sledujte každý všední den v 17.50 na Primě!

Fotogalerie
12 fotografií