Diváci byli na zcela nový koncept velmi zvědaví, což dokazuje i největší sledovanost nedělního večera, kdy k televizním obrazovkám usedlo 889 tisíc diváků starších 15 let a po zhlédnutí převládaly kladné reakce s menšími výhradami. Seriál ale zajímal i profíky z řad skutečných vojenských zdravotníků a ti už tak nadšeni nebyli…

Bez servítků

„Také jste se v neděli večer nestačili divit? Agentura vojenského zdravotnictví ani Armáda České republiky nemají s tímto seriálovým projektem TV Prima nic společného. Je to čistá FIKCE... Lidé znalí problematiky to jistě pochopí a ostatním divákům to snad brzy dojde,“ napsala na Facebooku včera po zhlédnutí Agentura vojenského zdravotnictví, která spadá do podřízenosti sekce podpory ministerstva obrany. „My jsme na seriálu nespolupracovali a vyjádřili jsme se pouze na sociálních sítích, více už k tomu říkat nebudeme. Diváci si obrázek udělají sami,“ řekla Aha! kapitánka Ing. Lada Ferkálová.

Trochu mimo realitu

Televize Prima si je vědoma nesrovnalostí. „Seriál 1. Mise je především hranou dramatickou tvorbou. Scénář seriálu vychází z vojenského prostředí, nemá však dokumentární povahu s cílem kopírovat realitu. Jsme si vědomi odchylek od reality, ty jsou však nezbytné pro vyprávění příběhu, pro jeho diváckou atraktivitu,“ řekla Aha! Zuzana Brzáková, šéfredaktorka společenské redakce TV Prima.

Chce to nadhled

„Příběh seriálu 1. Mise se neopírá o skutečné události, jeho cílem je ale od prvopočátku poukázat na to, jak obdivuhodná je profese vojenských lékařů a jak důležitá je jejich precizní a ve všech směrech náročná příprava. Jako každý jiný oborový seriál i tento vyžaduje ze strany profesionálů určitý nadhled,“ dodala Brzáková. Nový seriál 1. Mise můžete sledovat každou středu na TV Prima ve 20:15 hod.

Uniforma bez vojny

V roli lékaře Dana Hofmana, jenž má za úkol vycvičit frekventanty na vojenskou misi, se divákům představil Jan Dolanský, který si svou postavu velmi pochvaluje. „Baví mě to, mám na sobě uniformu, vůbec poprvé v životě. A díky seriálu jsem měl možnost si zastřílet, bylo to rozhodně zajímavé, ale myslím si, že sám bych se výcviku účastnit nechtěl,“ přiznal Honza. Zcela nová role to byla také pro jeho seriálového kolegu Němce. „Na vojně jsem nebyl, jsem první ročník, který utekl povinné vojenské službě. Přemýšlel jsem o tom, jestli bych neměl jít, ale divadlo mě drilu naučilo. Myslím, že vojna chlapa z kluka neudělá, i když někteří zelení by možná nesouhlasili,“ prozradil seriálový David Hofbauer.

Video: 7 pádů Honzy Dědka: Vlasáková a Dolanský o svatbě a domácnosti…  

Video
Video se připravuje ...

7 pádů Honzy Dědka: Vlasáková a Dolanský o svatbě a domácnosti… FTV Prima

Fotogalerie
38 fotografií