Smutnou zprávu záhy sdílela i Dolanského bývalá domovská scéna Městská divadla pražská. Zdeněk Dolanský se objevil v řadě populárních seriálů – zahrál si v Policii Modrava, seriálech Rapl, Kriminálka Anděl či Četnické humoresky. Slavný byl i jako dabér – namluvil třeba reverenda Lovejoye v Simpsonových.

Po absolutoriu divadelní fakulty AMU vedly jeho první profesní kroky do několika krátkodobých oblastních angažmá – Jihlavy, Liberce, Olomouce a Příbrami, na která navázal delším šestiletým působením ve Východočeském divadle v Pardubicích. Publiku se tu kromě jiných výrazněji představil v několika vážných úlohách: Jan Hus (Václav), Tragický příběh Hamleta (Hamlet) či Oresteia (Aighistos).

V roce 1986 přešel do pražského divadla E. F. Buriana, kterému zůstal věrný až do jeho zrušení. V tomto období nastudoval titulní úlohu v Brechtově Donu Juanovi. Poté přijal nabídku od režiséra Miloše Horanského do Městských divadel pražských, ale již po roce přestoupil do Labyrintu, kde nejčastěji spolupracoval s režisérem Karlem Křížem: Pokořitelé Tróje (Odysseus). V Labyrintu účinkoval až do jeho zániku v roce 1997, kdy zatoužil na nějaký čas si od divadelní práce odpočinout. Netrvalo dlouho a jeviště ho přivolalo zpět.

Do Středočeského divadla Kladno přišel na pozvání režiséra Petra Svojtky a za osm let svého působení tu odehrál řadu rozmanitých rolí komediálního i náročnějšího charakteru: Scapinova šibalství (Geront), Maryša (Lízal), Lakomec (Harpagon). Od sezony 2013/14 se stal posilou souboru Městských divadel pražských vedených Ondřejem Zajícem a Petrem Svojtkou. Na jevišti divadel ABC a Rokoko se uplatňoval především ve středních rolích, ale velkou hereckou příležitost dostal s úlohou profesora Serebjakova ve Svojtkově inscenaci Strýčka Váni.

Stranou by nemělo zůstat také několik výrazných komediálních postav: A voda stoupá (Profesor Lodegger), Bylo nás pět (Doktor), Romulus Veliký (Zeno Izaurijský), Konkurz (Ředitel) a naposledy generál Ivolgin z Dostojevského Idiota. Zdeněk Dolanský za svůj život ztvárnil více než sto třicet rozmanitých divadelních rolí klasického i současného činoherního repertoáru.

Na jevištích různých divadel vystupoval bezmála padesát let. Zakončení jeho profesní dráhy v Městských divadlech pražských je však symbolické – byla to právě Městská divadla pražská, kde začínal jako rekvizitář před svým přijetím na studia herectví.

Fotogalerie
14 fotografií