Že jsou vám ta jména povědomá? Aby ne! Scenáristé Petr Bok (48) a Pavel Gotthard (33) s režisérem Peterem Bebjakem (50) se tentokrát inspirovali kauzou prvorepublikové hvězdy Jiřiny Štěpničkové (†73), na kterou StB v roce 1951 nastražila past, takže byla zatčena při pokusu o emigraci s tehdy tříletým synem Jiříkem, obviněna z velezrady a odsouzena k patnáctiletému vězení. Kolegyně z vinohradského divadla pro ni dokonce žádaly trest smrti! Stoprocentní důkazy sice chybějí, ale údajně šlo o Světlu Amortovou (†74), Soňu Neumannovou (†65), Jarmilu Švábíkovou (†62) a Světlu Svozilovou (†63). 

Co s tím měl ale společného Ota Sklenčka (†72) alias seriálový Sklenička? „Když tehdy mámu chytili a zavřeli do vazební věznice na Pankráci, tak se v divadle svolala schůze ROH a hlasovalo se o petici žádající její uvěznění. Kromě čtyř herců všichni hlasovali pro. K soudu pak navíc poslali přes Otu Sklenčku, jenž v té době dělal soudce z lidu, dopis, v němž čtyři herečky vinohradského divadla žádaly soudkyni, aby mámě udělila trest smrti,“ vzpomínal syn odsouzené herečky Jiří Štěpnička (73).

Mezi zmiňovanými herci, kteří se otevřeně postavili a statečně hlasovali proti trestu smrti pro Štěpničkovou, byli Josef Chvalina (†62) a jeho žena Lída Vostrčilová (†84). Nejen Vlasta Chramostová (†92) na ně ve svých pamětech vzpomínala jako na slušné a charakterní lidi. O to víc překvapí, že by se Chvalina (seriálový Malina) odhodlal zabít člověka... 

Podle vzpomínek pamětníků se ve většině inscenací Divadla čs. armády (dnešního Divadla na Vinohradech) v 50. letech na jevišti skutečně velmi často střílelo, avšak naštěstí jen slepými náboji! „Způsobovalo to značný hluk a obyvatelé okolních činžáků si stěžovali, že kvůli intenzivní střelbě z jeviště nemohou spát. Přímo naproti divadlu bydlel herecký bard Jan Pivec, který prý z tohoto důvodu zcela vážně hrozil žalobou,“ popsala už dříve mluvčí vinohradského divadla Zuzana Paulusová. Žádný případ postřelení ovšem není nikde zaznamenán.

Zatímco v prvním díle homosexuální Standa dostal za úkol od StB svést profesora matematiky, ve druhém se stal jeho obětí vysoce postavený armádní důstojník v podání Pavla Baťka (45). Když plukovník odhalil skrytou kameru za zrcadlem, spáchal sebevraždu skokem z okna. Předtím ovšem Standu (neúspěšně) sváděla kolegyně z divadla Švarcová, zapálená komunistka, horlivá recitátorka, a ještě náruživější nymfomanka. První dvě charakteristiky, včetně jména, odkazují na Jiřinu Švorcovou (†83). Sexem posedlá ale byla zamlada podle pamětníků spíše Jiřina Jirásková (†81). Sama to zdůvodňovala svou klášterní výchovou. „To víte, musela jsem dohnat to, co jsem v klášteře zameškala...“ netajila se sama Jirásková.

Kdo byl Ota Sklenčka?

Do povědomí diváků se zapsal jako kapitán Jedlička z komedie Drahé tety a já či plánický farář z Třiceti případů majora Zemana. V Divadle čs. armády působil Ota Sklenčka v letech 1951 až 1961 nejen jako herec, ale i předseda závodní organizace KSČ. Později se snažil podporovat socialismus z reformních pozic a odčinit tak své dřívější hříchy. Za angažmá v roce 1968 byl odejit z DAMU, kde prý patřil mezi nejlepší pedagogy. Jeho ženou byla herečka Nina Popelíková (†61), známá jako vrchní sestra Jáchymová z Nemocnice na kraji města.

Fotogalerie
36 fotografií